Terug naar overzicht

5 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Een succesvol sollicitatiegesprek staat of valt met een goede voorbereiding. Met deze 5 tips vertrek je vol zelfvertrouwen richting jouw toekomstige job.

1. Lees de vacature grondig door

Het lijkt voor de hand liggend en toch wordt er vaak te weinig aandacht aan besteed. Als je goed weet welke vaardigheden belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert, kan je daar tijdens het gesprek handig op inspelen. Zijn er zaken uit de vacature die niet helemaal duidelijk zijn, dan is het gesprek het ideale moment om je vragen te stellen. Neem een geprint exemplaar van de vacature mee naar het gesprek als geheugensteuntje en noteer er vooraf je vragen op.

2. Verzamel informatie over het bedrijf

Online is heel wat informatie terug te vinden: maak er gebruik van! De website van het bedrijf, sociale media… Schakel ook je eigen netwerk in: ken je mensen die in het bedrijf werken of die iemand kennen die er werkt? Leg je oor te luister, deze informatie geeft je een voorsprong op de andere kandidaten. Volg bijvoorbeeld de LinkedIn pagina van het bedrijf en check of je geconnecteerd bent met iemand die bij het bedrijf werkt. Altijd handig om via hen te weten te komen waarop je moet letten tijdens een eventueel sollicitatiegesprek.

3. Check vooraf de route en vertrek op tijd

Als er iets is wat je absoluut moet vermijden, is het te laat komen op je gesprek. Anders loop je het risico dat de goede indruk die je hebt gemaakt met je sollicitatie verdwijnt als sneeuw voor de zon… Ruim op tijd vertrekken is dus de boodschap. Ben je te laat door omstandigheden buiten je wil om, verwittig dan tijdig de persoon met wie je een afspraak hebt. Zorg dat je het telefoonnummer van je contactpersoon bij de hand hebt.

4. Bereid je voor op enkele standaard vragen

Je kan nooit het volledige gesprek voorbereiden. Wel zijn er een aantal standaard vragen die steevast terugkeren. Heb je een antwoord klaar op die vragen, dan is de kans dat je met je mond vol tanden staat een stuk kleiner.
Enkele voorbeelden:
• Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze job?
• Wat spreekt je aan in de vacature?
• Vat kort je ervaring samen (tip: bereid per werkervaring 2 zinnen voor).

5. Voeg je contactpersoon toe aan je netwerk op LinkedIn

LinkedIn is een professioneel netwerk. Het is dus de ideale plek om informatie te verzamelen over de persoon met wie je een gesprek hebt. Bekijk vooraf zijn of haar profiel en stuur een connectieverzoek met een persoonlijke boodschap. Het toont je interesse en je kan extra informatie opleveren over de job. Je kan hem of haar ook via deze weg achteraf bedanken voor het gesprek. Heb je de job niet, dan komt het contact ongetwijfeld in de toekomst nog eens van pas.

Meer tips voor een succesvol sollicitatiegesprek? Download ons e-book boordevol praktische sollicitatietips of check de tips van onze vind!ers

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95