Terug naar overzicht

Waarom slimme werkgevers exitgesprekken voeren

Een medewerker vertrekt. Dat brengt de nodige vragen, emoties en soms ook onduidelijkheden met zich mee. Maar met een goed exitgesprek geef je het vertrek de juiste plaats en maak je er iets waardevols van.  

Het exitgesprek is geen verplicht nummertje. Toch valt het als werkgever aan te raden om hier volop op in te zetten. Het is namelijk een strategisch moment. Een extra touchpoint. Een kans om te luisteren, te leren, te groeien en op een respectvolle manier afscheid te nemen. 

 

De voordelen van een exitgesprek voor werkgevers:

1. Je krijgt eerlijke feedback en stuurt bij waar nodig

Een exitgesprek is een kans om eerlijke feedback te krijgen. Op voorwaarde dat je medewerker ook vóór dat exitgesprek het gevoel had dat er ook effectief geluisterd werd naar wat hij te zeggen had. Pas dan krijg je ook tijdens het exitgesprek de ongefilterde waarheid te horen. Over wat hem stoorde, wat hem motiveerde en waarom hij uiteindelijk de beslissing heeft genomen om te vertrekken. Waardevolle feedback die jij als werkgever in de toekomst in je voordeel kan laten werken.  

2. Je versterkt je employer brand

Een goede offboarding straalt respect uit. Je toont dat je tot op de laatste dag waarde hecht aan de mening van je medewerker. Dat je hier tijd voor wil vrijmaken en aandacht aan wil besteden. Dat maakt indruk. Het verhoogt de kans dat de medewerker uiteindelijk met een goed gevoel de deur achter zich dicht zal trekken en een ambassadeur van je bedrijf blijft. Het is niet omdat de wegen scheiden, dat alles ook meteen slecht moet zijn.  

3. Je bouwt aan een netwerk van 'boomerangs'

Medewerkers die vertrekken, kunnen vroeg of laat misschien terugkomen. Het fenomeen van ‘boomerang recruitment’ zien we steeds vaker opduiken. Het gras lijkt soms groener aan de overkant, maar is dat niet altijd. Met een sterk exitgesprek en wanneer je op een mooie manier afscheid neemt van elkaar, houd je de deur voor een mogelijke terugkeer op een kier. Hoe je afscheid neemt, bepaalt hoe er over je gesproken wordt en dat valt niet te onderschatten.  

Hoe pak je zo'n exitgesprek het beste aan als werkgever?

Voorbereiding is alles

Net vernomen dat één van je medewerkers beslist heeft om te veranderen van job? Plan meteen een exitgesprek in, zo geraakt dit zeker niet vergeten. Je plant dit het beste in tijdens de laatste werkweek. Idealiter met iemand van hr. Neutraal én vertrouwd. Met de leidinggevende kan eventueel ook, maar enkel als je 100% zeker bent dat die niet aan de basis van het ontslag ligt.  

Voorzie minstens één uur en wees duidelijk over de bedoeling van het gesprek. Namelijk dat het een vertrouwelijk gesprek wordt waarin er uitsluitend geluisterd en niet geoordeeld zal worden.  

Zorg dat je zelf ook je huiswerk gemaakt hebt door het traject van de medewerker te bekijken en door eventueel ook met andere collega’s te spreken. En noteer ook de thema’s die je zeker wil aanhalen.  

 Tijdens het gesprek

Stel open vragen en laat de medewerker uitpraten. Ook bij zaken waar jij het in eerste instantie niet mee eens bent. Het is het moment voor de medewerker om openhartig zijn verhaal te kunnen doen. Ga niet in discussie. Nadat de medewerker is uitgepraat, kan je zeker wel vragen naar concrete voorbeelden.  

Na het gesprek

Bedank je medewerker oprecht om al die inzichten met je te willen delen en wens hem veel succes in zijn nieuwe avontuur. Dat zorgt ervoor dat het gesprek op een positieve noot afgesloten wordt.  

Door op een gestructureerde manier dezelfde vragen te stellen in sollicitatie- én exitgesprekken, krijg je duidelijke en vooral ook betrouwbare inzichten. Zie feedback als een kompas en wees kritisch. Niet elke feedback vraagt actie. Maar wanneer dezelfde feedback blijft terugkomen, is het wél tijd om je kompas bij te stellen en als werkgever bij te sturen. Op die manier optimaliseer je je werking continu, voelt de medewerker ook dat er écht naar hem geluisterd is en trek je gemakkelijker nieuw talent aan.   

Een exitgesprek is geen verplicht nummertje. Het is een kans. Een kans om te groeien als organisatie, om sterker naar buiten te komen én om banden aan te halen. Want ook al gaan mensen weg, ze blijven deel uitmaken van je verhaal. Hoe je hen laat vertrekken, zegt veel over wie je als werkgever bent. Zet in op openheid, respect en oprechte interesse. Het loont. Altijd.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95