Terug naar overzicht

6 tips om er zeker van te zijn dat je de juiste job kiest!

Dat veranderen van job een ingrijpende en spannende gebeurtenis is, dat is een understatement. Het is een belangrijke beslissing en dus wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt. Je weet wat ze zeggen: “voorbereiding is alles”. En laat dat nu net hetgeen zijn waar wij jou bij kunnen helpen! Met de volgende 6 tips maak jij ongetwijfeld de juiste professionele keuze.

Wees nieuwsgierig

Op een sollicitatiegesprek ben je heus niet de enige die zich van z’n beste kant laat zien. Ook je toekomstige werkgever zet z’n beste beentje voor. Wees er maar zeker van dat alle troeven op tafel worden gegooid. Laat je hierdoor niet verblinden. De tijd dat solliciteren éénrichtingsverkeer was, is lang voorbij. Neem een nieuwsgierig houding aan en durf kritische vragen stellen. Op die manier maak je ook de minder aangename kantjes bespreekbaar en kan je je een realistischer beeld vormen van je toekomstige werkgever.

Vraag een proefdag aan

Een (halve) proefdag geeft je de kans om al even van de job te proeven, je toekomstige collega’s een eerste keer te ontmoeten en om de sfeer op de werkvloer wat op te snuiven. Alleen maar voordelen dus. Ofwel bevestigt een proefdag je positieve buikgevoel, waardoor je volledig overtuigd bent en beslist om vol voor de job te gaan. Ofwel zie je op tijd in dat de job je toch niet helemaal op het lijf geschreven is. Op die manier verspil je geen onnodige tijd en kan je je zoektocht naar de job die helemaal klopt meteen verderzetten. Wat de uitkomst ook is, een testmoment schept duidelijkheid en neemt een pak stress weg. Bovendien zal het eerste contact met je nieuwe collega’s op je eerste werkdag toch wat minder spannend zijn omdat je elkaar al eens gezien hebt. Mooi meegenomen!

Luister naar jouw omgeving, maar niet te veel

Wie kent er je het best? Juist, je familie en vrienden!  Ze kunnen je een eerlijke spiegel voorhouden. Doordat ze je door en door kennen, kunnen ze als geen ander inschatten of de job al dan niet iets voor jou is. Niet enkel nu, maar ook met het oog op de lange termijn. Neem hun mening zeker mee in je beslissing, maar volg ook jouw eigen gevoel. Sluit het takenpakket voldoende aan bij je talenten? Haal je binnen nu en pakweg 3 jaar nog steeds voldoening uit de job? Matchen jouw normen en waarden met die van het bedrijf? Pas jij als persoon tussen de andere collega’s? 

Check bij jouw toekomstige collega's

Wie kan er je beter tekst en uitleg geven over de job waarvoor je solliciteert dan de huidige medewerkers? Zij weten exact hoe het er op de werkvloer aan toegaat en hoe de sfeer is. Kortom, de ideale personen om een eerlijk antwoord te krijgen op al je prangende vragen. Check eens op LinkedIn of kijk in jouw netwerk of er linken zijn met medewerkers van het bedrijf. Of vraag als je langsgaat bij je eventuele nieuwe werkgever of je snel al even met je toekomstige collega’s kennis mag maken. Het toont aan dat je het heft in eigen handen neemt én je krijgt meteen de antwoorden waarnaar je op zoek bent. Van een win-win gesproken! 

 

Ga in zee met een rekruteringspartner

Bij vind! werken we uitsluitend samen met sterke werkgevers bij jou in de buurt. Vooraf screenen we die bedrijven uitvoerig om er zeker van te zijn dat je op een goede werkplek met een sterk HR beleid terechtkomt. Dan hebben we het onder andere over financieel gezonde bedrijven, veilige werkomstandigheden en een cultuur waar je volledig jezelf kan zijn. 
Niet enkel nemen we uitgebreid de tijd om de bedrijven waarmee we samenwerken te leren kennen, ook van jou weten we graag wat je drijft. Waar haal jij energie uit? Waar liggen je talenten en passies? Wat zijn je ambities? In welk soort team kom jij helemaal tot je recht? Pas vanaf het moment dat we voldoende raakvlakken zien tussen jou en één van de bedrijven waarmee we samenwerken, stellen we jullie aan elkaar voor. Dat doen we omdat we jou en jouw loopbaan serieus nemen. Bovendien verkleinen we op die manier de kans op een professionele mismatch.

Tijd brengt raad

Kom je na je eerste werkdag thuis met een hoofd dat op ontploffen staat? Weet dat je niet de eerste persoon bent met dat gevoel. Je krijgt de eerste dag zodanig veel info te verwerken en komt in contact met veel nieuwe mensen, logisch dat je dat niet op één dag verwerkt krijgt. Er is geen enkele werkgever die dat verwacht. Doe iets leuks om je gedachten te verzetten en ga de dag erop met een frisse blik opnieuw aan de slag.

Wist je dat het gemiddeld 6 maanden duurt om een nieuwe job volledig onder de knie te krijgen en je aan te passen aan de nieuwe werkomgeving? Wees niet te streng voor jezelf en laat het gewoon allemaal op je afkomen. Want hoe cliché het ook klinkt: tijd brengt nu eenmaal altijd raad!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? En wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt? Neem contact met ons op en dan leren we je graag kennen.

Samen gaan we op zoek naar de job die helemaal klopt!

 

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95