Terug naar overzicht

'vind!ers rond de tafel': Een carrièreswitch als goede voornemen

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op. Het ideale moment dus om te kijken hoe het met die goede voornemens van je gesteld is. Misschien heb je jezelf wel voorgenomen om in 2023 voluit werk te maken van die carrièreswitch waarmee je al een tijdje in je hoofd zit. Onze vind!ers Pieter (9 jaar lang opvoeder), Shauni (10 jaar lang poetshulp) en Davy (11,5 jaar lang schrijnwerker) deden het je voor en delen maar al te graag hun verhaal in deze gloednieuwe ‘vind!ers rond de tafel’.  

Een carrièreswitch, dat is een ingrijpende beslissing! Hoe zijn jullie daartoe gekomen? 

Shauni: “Door een auto-ongeluk was het simpelweg fysiek niet meer mogelijk om als poetshulp aan de slag te gaan.  Door een rugblessure moest ik noodgedwongen op zoek naar een andere job. Op zich was het misschien een geluk bij een ongeluk, want ik speelde al langer met de gedachte om het roer om te gooien. Me bijscholen om echt iets volledig anders te doen. Achteraf gezien ben ik blij en opgelucht dat ik die stap gezet heb.” 

Pieter: “Ik voelde dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik wou niet per se afscheid nemen van de sociale sector, maar ik merkte wel dat de lokroep van een commerciële functie steeds luider begon te klinken. Toen ik aan vrienden vertelde dat ik op zoek was naar een job waarin ik zowel dat sociale als dat commerciële aspect kon vinden, kwam ik al snel uit bij vind!. En kijk, voilà, hier zit ik nog steeds vol enthousiasme (lacht).” 

Hebben jullie advies voor zij die twijfelen om de volgende stap in hun carrière te zetten? 

Davy: “Durven. Gewoon durven de stap te wagen. Tuurlijk is dat spannend want het is op zich een sprong in het onbekende. Maar ik voelde gewoon aan alles dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. En de realiteit is nu eenmaal dat een nieuwe uitdaging zich niet zomaar uit het niets aandient. Dus ben ik niet bij de pakken blijven zitten en heb ik actie ondernomen. Toen ik voor mezelf die klik gemaakt had, is m’n zoektocht naar die nieuwe uitdaging in een stroomversnelling geraakt.” 

Shauni: “Erover praten zorgt ervoor dat je ook effectief stappen onderneemt. Zo had ik ook het figuurlijke duwtje in de rug nodig van m’n man, vrienden en familie om werk te maken van m’n carrièreswitch.” 

Pieter: “Persoonlijk heb ik rond dit topic ook veel gesprekken gevoerd met maten en familie. Vaak tot ’s avonds laat rond ’t kampvuur met een pintje in de hand. Het is dan dat de eerlijke gesprekken gevoerd worden en wanneer je te horen krijgt waar volgens hen je sterktes, maar ook je zwaktes liggen. Dat heeft me wel enorm geholpen om te beseffen welk soort job goed bij mij zou passen. Trouwens, het is ook niet omdat je eens gaat luisteren bij een bedrijf dat je daarom daarna verplicht bent om verdere stappen te ondernemen. Zie het gewoon als een moment waarop je veel nuttige informatie krijgt waardoor jij een beter beeld van de job en de werkomgeving krijgt. Plak er niet direct het label van een sollicitatiegesprek op want dan leg je jezelf te veel onnodige druk op. Het is eerder een eerste kennismaking om te zien of de job al dan niet iets voor jou zou kunnen zijn. Niet meer en ook niet minder.” 

 

Hoe belangrijk is een opleidingstraject op maat om vol overtuiging voor een carrièreswitch te kiezen? 

Davy: “Je weet dat er veel op je af komt als je kiest voor een totaal andere job. Dan zorgt een op maat gemaakt opleidingstraject wel voor een gerust gevoel. Door open kaart te spelen over je huidige competenties en aan te geven hoe snel je wilt bijleren en waar je ambities liggen, weet je werkgever exact waar de focus gelegd moet worden. Ik vind het overigens ook belangrijk dat je op elk moment in carrière opleiding kan volgen en niet enkel tijdens het prille begin. Op die manier blijf je je verder ontwikkelen en word je uiteindelijk ook beter in je job.” 

Pieter: “Ik ben een grote voorstander van blijven leren. Het zorgt ervoor dat je blijft groeien, dat je enthousiast blijft en dat je alles eens vanuit een ander perspectief ziet.  Doordat opleidingen je helpen om je job nog beter te kunnen, haal je ook meer voldoening en plezier uit je job. Ik snap trouwens niet zo goed dat je als bedrijf anno 2023 niet zou inzetten op opleidingen. De realiteit is toch dat mensen continu willen groeien, veranderen en leren? Het komt nu al steeds minder voor dat iemand 20 jaar lang dezelfde job uitoefent en die trend zal zich enkel maar doorzetten. Dus heb je er als werkgever echt meer dan ooit alle baat bij om in te zetten op opleidingen om je medewerkers langer aan je te binden.”

Wat is er nog nodig om van je carrièreswitch een positief verhaal te maken? 

Shauni: “Voornamelijk de wil om te leren en de wil om vooruit te gaan. Minstens even belangrijk is relativeringsvermogen. Het is onvermijdelijk dat je fouten zal maken dus wees niet te streng voor jezelf, zeker niet in het begin. Leren uit je fouten en positief denken is cruciaal.” 

Pieter: “Ik haalde het eerder al kort even aan en blijf ervan overtuigd: praat erover met mensen die je goed kennen en vraag om eerlijke feedback. Zij kennen je door en door en kunnen je wijzen op je sterke, maar ook op je minder sterke kanten. Zij hebben uiteindelijk ook alleen maar het beste met je voor.” 

Davy: “Alles begint en eindigt met een positieve mindset. Een carrièreswitch dat gebeurt met vallen en opstaan, wees je daarvan bewust. Ook al valt het even wat tegen, geef jezelf voor de volle 100% en dan valt er je achteraf ook niets te verwijten.” 

 

Hoe belangrijk is een proefdag in het maken van je beslissing? 

Davy: “Ik kan iedereen een proefdag echt aanbevelen. Zeker als je er voor jezelf nog niet 100% aan uit bent wat je nu écht wilt gaan doen. Dan zorgt zo’n proefdag wel dat je een vrij accuraat beeld krijgt van wat de job concreet inhoudt. En dat niet alleen, je ontmoet ook meteen je toekomstige collega’s en ziet in welke omgeving er gewerkt wordt. Je kan  veel praten over een job, maar door het ook effectief even te doen, kan je achteraf wel gewoon sneller knopen doorhakken.”

Pieter: “Een proefdag is inderdaad altijd een goed idee. Al is het wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat onmogelijk alle facetten van de job aan bod komen tijdens die ene proefdag. Het zorgt dus wel voor een goede indicatie, al kan een echte werkdag nooit volledig nagebootst worden.” 

Welke tips zou je geven aan bedrijven die op talenten willen inzetten? 

Pieter: “Mijn advies is om het proces laagdrempeliger te houden. Nodig geïnteresseerde kandidaten uit om eens langs te komen om het bedrijf op eigen tempo te ontdekken. Een soort van opendeurdag als het ware. Dat zorgt ervoor dat de drempel een pak lager ligt, terwijl de bezoeker toch een goed beeld van de organisatie krijgt. Ook zou ik bedrijven adviseren om de opleidingsperiode van  6 à 12 maanden te voorzien. Zo houd je de eerste druk wat af voor je nieuwe medewerker en geef je hem/haar de tijd om de job in de vingers te krijgen.” 

Shauni: “Kijk verder dan het diploma alleen en geef mensen met de juiste attitude en wil om het te kunnen zeker ook een kans. Die doen het vaak even goed of zelfs beter dan de kandidaten met het gewenste diploma. Hetzelfde verhaal geldt ook voor ervaring vind ik.” 

Davy: “Ik volg Shauni volledig. Zeker ook omdat mensen door de jaren heen evolueren. Het is niet omdat je in het eerste middelbaar een bepaalde keuze heb gemaakt dat je pakweg 15 jaar later nog steeds dezelfde keuze zou maken. Je geraakt geïnteresseerd in andere zaken en groeit daardoor ook als persoon, waardoor een andere job plots een veel logischere keuze kan lijken. Het voordeel is dat je zaken soms uit een ander perspectief ziet door je ervaring in een andere sector, wat dan weer tot nieuwe inzichten leidt.” 

 

Samengevat: 5 tips om vol voor die carrièreswitch te gaan

 1. Praat erover met vrienden en familie 
 1. Een eerste kennismakingsgesprek betekent nog niet dat je direct een contract moet ondertekenen 
 1. Bespreek de opleidingsmogelijkheden 
 1. Ga eens een dagje proefdraaien  
 1. Niet twijfelen, gewoon durven 

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat een carrièreswitch de volgende logische stap is voor je? Neem dan contact met ons op of spring eens binnen in één van onze kantoren. We luisteren graag naar waar je talenten, passies en ambities liggen en dan gaan we samen op zoek naar de job die helemaal klopt! 

  

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

 • Jelle Deketele

  Matching Talent

 • Steve Goethals

  Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95