Jelle Deketele
Matching Talent
Onze TalentTeams vinden duurzame matches voor jou
Waar ligt jouw talent?
"Ik heb gemerkt dat als je mensen vertelt dat je in het beroeps zit, ze simpelweg afhaken. Als ik ze uitleg wat ik doe, dan komen ze wel een beetje terug. Maar niet helemaal."
Aan het woord in De Standaard is Mirko, student pijpfitten/lassen en zijn woorden snijden toch wel. Want seriously, zitten we nog steeds in dat narratief van wat een goede richting is en wat niet?
Ook in de jaren 80/90, toen ik op de schoolbanken zat, werd er al neergekeken op wat we toen ‘het BSO’ noemden. Door leerkrachten, door medeleerlingen, ouders en door de maatschappij in het algemeen. De samenleving evolueerde sindsdien. Naar meer diversiteit, inclusiviteit en een bredere kijk op talent ... en toch raken beroepsgerichte opleidingen hun negatieve imago niet kwijt.
Dat is niet alleen jammer, maar ook schadelijk. Niet alleen voor de vele getalenteerde jongeren, maar ook voor onze welvaart.
Onze samenleving draait op de handen én hoofden van technisch geschoolde mensen. Zonder elektriciens, lassers, zorgkundigen of keukeninstallateurs vallen onze economie, onze infrastructuur en zelfs onze gezondheidszorg stil. Wie vandaag een vakman zoekt, weet: ze zijn schaars. Té schaars.
De toekomst is technisch en praktisch. Denk aan hernieuwbare energie, circulaire economie, zorgtechnologie, ... Al die sectoren snakken naar kwalitatieve, geschoolde mensen met praktische vaardigheden. Het zijn jongeren uit de B-stroom die die rollen kunnen invullen. Zij zijn géén plan B. Zij zijn hét plan.
De B-stroom (wat een draak van een naam) is geen ‘last resort’, maar een waardevol pad om te bewandelen. Jongeren die daar tot hun recht komen, vinden snel werk, bouwen aan een stabiele carrière en ervaren voldoening in wat ze doen. En is dat niet wat we allemaal willen? Bij vind! zijn we overtuigd dat werken gelukkiger maakt dan niet werken. En wanneer we de maatschappelijke impact van elke job erkennen, zullen ook deze jobs met trots uitgevoerd worden.
Enkele weken terug lazen we ook het nieuws over de vele jongeren die thuis zitten met een burn-out. Ja, ik link deze twee problematieken met elkaar.
Te veel jongeren worden vandaag nog in een richting geduwd die niet bij hen past. “Omdat de A-stroom nu eenmaal meer aanzien heeft” of “omdat de scholen van het beroepsonderwijs minder aantrekkelijk zijn”. Maar ik wil ze niet te eten geven, medewerkers die met een burn-out geconfronteerd worden, omdat de job die ze doen niet bij hun talenten past. Niet iedereen bloeit op in een theoretische richting waar computers en ChatGPT de enige tools zijn. Sommigen leren met hun handen, denken oplossingsgericht, en hebben nood aan beweging, praktijk en zingeving.
Als we jonge mensen op hun talent aanspreken, krijgen we gemotiveerde krachten. Gevolg? Minder burn-out, minder schooluitval, minder frustratie. Wel veerkracht, werkplezier en zelfrespect. Dat is niet niets — dat is een hefboom voor onze samenleving.
En voor de politiek: geloof me, de impact op onze gezondheidszorg en sociale zekerheid zou gigantisch zijn. We werken sowieso langer en we moeten dat kunnen doen met passie en vooral met volle goesting. Werken in je talent is niet alleen goed voor de mens, het is goed voor de staatskas, de economie en de welvaart. Nee, de B-stroom is er niet omdat je niet goed bent in rekenen of taal. Het moet een bewuste keuze zijn, een keuze voor jouw talenten.
De B-stroom verdient een stevige rebranding. En die begint bij ons. Bij het onderwijs, bij ons als ouders, bij de politiek én bij het bedrijfsleven. Er is werk aan de winkel en niet alleen op het vlak van perceptie. Ook om van scholen in de B-stroom een fijne leerplek te maken waar ouders hun kinderen met overtuiging inschrijven.
Als bedrijfsleiders kunnen en moeten we mee aan het roer staan van deze shift. Wij weten hoe waardevol technisch talent is. Wij zien élke dag de vacatures die moeilijk ingevuld raken, het potentieel dat onbenut blijft. Het is ook aan ons om de technische jobs aantrekkelijk te maken en ervoor te zorgen dat jongeren bewust kiezen voor een loopbaan in die richting.
Wat als wij nu eens mee de PR trekken voor deze waardevolle opleidingen en tegen de jongeren zeggen ‘wij zien jullie, wij zijn er voor jullie’?
Ik ben absoluut pleitbezorger om samen met scholen te werken aan praktijkgerichte trajecten en lanceer bij deze graag een oproep aan de werkgevers. Nodig scholen uit voor bedrijfsbezoeken. Laat jongeren kennismaken met de werkplekken waar hun toekomst ligt. Zet medewerkers met een technisch traject in de kijker. Maak rolmodellen zichtbaar. Toon wat trots zijn betekent.
CEO vind!