Terug naar overzicht

Het toekomstgesprek: kijk vooral vooruit

Het sollicitatiegesprek wordt vaak gezien als een gesprek waarin het verleden van iemand en de keuzes die hij of zij daarbij gemaakt heeft, overlopen wordt. Is dat normaal? Hmm, eigenlijk niet zo. Wat namelijk veel belangrijker is, is wat de kandidaat motiveert en waar hij/zij naartoe wil. Daarom werd het 'Interview' bij vind! herdoopt tot 'Het toekomstgesprek', waarin we vier belangrijke thema's bespreken. 

Thema 1: Waar word je gelukkig van?

Het leven is meer dan het werk alleen, veel meer zelfs. Daarom polsen we in dit deel naar de energiebronnen van onze kandidaten. "Welk engagement heb je al opgenomen in je leven en hoe voelde dit? Ben je lid van een vereniging of doe je vrijwilligerswerk?" We polsen ook naar de hobby's van de kandidaat. "Waar heb je interesse in? Wat zijn jouw passies?" Zo leren we onze kandidaten écht kennen. 

Natuurlijk wordt hier - bij mensen met een eerste werkervaring - ook de situatie op het werk bevraagd. "Bij welke taken of activiteiten raak je compleet de tijd uit het oog? Wat geeft je voldoening en energie? Over welke onderwerpen kan je blijven praten?". Het geeft ons alvast voldoening om de kandidaten te zien openbloeien als ze hier gepassioneerd over vertellen.

Thema 2: Wat zijn je sterktes?

In dit gedeelte kijken we naar de karaktereigenschappen van de kandidaat. "Hoe omschrijven je vrienden jou? Wat is de laatste feedback die je gekregen hebt?". Soms komen we dingen te weten die de kandidaat zelf nog niet wist, omdat er weinig stil gestaan wordt bij dit soort vragen. We kijken ook opnieuw naar vaardigheden die door bepaalde hobby's aangeleerd zijn, zoals leiding geven, nauwkeurig werken, ...

Ook de competenties op de werkvloer worden uiteraard bevraagd. "Met welke taken was je snel weg in je huidige of vorige job? Op welke vaardigheid ben je echt fier? Welke taken zal je steeds verkiezen boven andere? Hoe is je talenkennis? Hoe goed kan je met een computer overweg?". Zo krijgen we een goed beeld van de competenties en vaardigheden van de kandidaat.

Thema 3: De perfecte toekomst

We zouden niet voor de naam "Toekomstgesprek" gekozen hebben, moesten we geen gedeelte voorzien hebben voor het ideale toekomstbeeld van de kandidaat. We polsen onder andere naar de ideale droomjob zonder rekening te houden met diploma's of ervaring. "Welke ambities had je toen je begon te studeren? Op welke criteria bepaal jij wat een job ideaal maakt?". Het verbaast ons vaak hoe goed mensen weten wat hun ideale toekomstbeeld is. 

Thema 4: De huidige situatie en het verleden

Tijdens het laatste deel van het gesprek staan we toch even stil bij de situatie op vandaag en het cv van de kandidaat. "Waarom beslis je nu om van werk te veranderen of werk te zoeken? Wat is de reden waarom je (opnieuw) werk zoekt?" We overlopen natuurlijk ook het cv en staan stil bij de jobs die de kandidaat al gedaan heeft, alsook de opleiding(en) die hij/zij gevolgd heeft.

Het is net die combinatie tussen het verleden en de toekomst die ons een goed beeld geeft van wie er voor ons zit, zodat wij die persoon zo gericht mogelijk kunnen voorstellen bij onze bedrijven. Is het je opgevallen dat wij de kandidaat 100% centraal zetten tijdens dit gesprek? In tijden van schaarste is de beleving van onze kandidaat absoluut prioriteit.

Moet jij dit nu volledig over nemen in je bedrijf en je interview volledig omgooien? Nee, dat niet. Maar zou het een goede evolutie zijn om eerst de kandidaat te leren kennen voor je - zoals de meeste bedrijven - het cv volledig overloopt? JA! Daar zijn wij heilig van overtuigd. Veel succes!

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95