Terug naar overzicht

Loon en zo

Werken geeft je voldoening en draagt bij tot je persoonlijke ontwikkeling. Toch blijft de basisvoorwaarde dat je loon krijgt naar werken. Hoe je het onderwerp loon ter sprake brengt, wat je mag verwachten en wat er naast het nettobedrag op je loonfiche nog meespeelt, dat ontdek je in deze blog.

Veel meer dan loon

Naast werken om te leven, werken we om onze dromen te kunnen realiseren. Sparen voor een mooie reis, investeren in je hobby… Nochtans zijn er, naast het nettobedrag dat elke maand op je bankrekening verschijnt, heel wat andere zaken die meespelen. Erkenning, collegialiteit, werkomgeving, opleidingen en de mogelijkheden binnen het bedrijf om te groeien in je job zijn minstens even belangrijk. Opleidingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je je job beter kan uitvoeren en zijn een extra troef op je cv wanneer je op een bepaald moment op zoek zou gaan naar een andere job. Toch willen we het thema loon niet uit de weg gaan. Vroeg of laat komt het ter sprake en nog te vaak zorgt het voor ongemakkelijke momenten. Terwijl dat helemaal niet hoeft.

Open communicatie

Hoe en wanneer breng je het onderwerp loon ter sprake tijdens een sollicitatieprocedure? Een moeilijke vraag. Een eerste sollicitatiegesprek is in de eerste plaats een verkennend gesprek en dus te vroeg om over het loon te beginnen. Wat niet wil zeggen dat je voor je gesprek toch al eens kunt nagaan wat je marktwaarde is, bijvoorbeeld via de online loonwijzer. Hoeveel verdient iemand met jouw diploma en ervaring? Wat zijn de gangbare extra voordelen? Peilt het bedrijf tijdens het eerste gesprek toch naar je loonsverwachtingen, dan kan je makkelijk verwijzen naar de informatie die je daar hebt verzameld.

Vanaf het tweede gesprek kun je de vraag krijgen hoeveel je wil verdienen. Noem een minimum- en maximumloon en pin je niet vast op een bedrag. Op die manier laat je ruimte om te onderhandelen. Wees hierbij realistisch, anders kom je ongeloofwaardig over.

Werk je al en wil je opslag vragen, dan is het belangrijk dat je kan aantonen waarom jij de gevraagde opslag verdient. Bereid je goed voor en lijst vooraf een aantal verwezenlijkingen uit het verleden op. Bespreek ook zeker je ambities en plannen, zo zet je je toekomstperspectief in de verf.

Vaak komt het thema loon ter sprake tijdens het jaarlijkse samenwerkingsgesprek. Dat raden wij af. Gebruik het samenwerkingsgesprek om 100% over de jobinhoud te praten en kies een ander moment om het over loon te hebben.

Hoeveel wil je verdienen?

Krijg je de vraag hoeveel je wil verdienen, weet dan dat een onrealistisch bedrag een afknapper kan zijn. Anderzijds wil je natuurlijk niet onder jouw waarde gaan werken. Opgelet: wordt er onderhandeld over loon, dan gaat men steeds uit van het brutobedrag. Op basis van dit bedrag wordt onder andere je vakantiegeld en je 13e maand berekend. Via de online loonwijzer bereken je gemakkelijk het nettobedrag dat je iedere maand op je rekening zal krijgen.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95