Terug naar overzicht

Ook na corona met goesting naar het werk!

Nu een versoepeling van de coronamaatregelen in zicht komt, bereiden heel wat bedrijven zich voor op een gedeeltelijke of volledige heropstart. Een hele uitdaging, en dat ligt niet alleen aan de vele veiligheidsvoorschriften en richtlijnen op het vlak van social distancing. Want hoe krijgt u de neuzen opnieuw in dezelfde richting, na weken elk in zijn eigen kot? We delen graag onze vijf tips!

De coronacrisis had de afgelopen weken een ongeziene impact op het economische leven. De gevolgen zullen wellicht nog een hele tijd nazinderen. Bepaalde sectoren, zoals de zorg en de voeding, schakelden drie (of meer) versnellingen hoger, ondernemers herbekeken noodgedwongen hun businessmodel, anderen werden dan weer verplicht om de deuren sluiten. Van de ene op de andere dag schakelden we massaal over op telewerken, heel wat medewerkers werden technisch werkloos. Na zeven weken in ons kot, met alleen de kat en de andere gezinsleden als gesprekspartner, is het tijd om terug aan de slag te gaan. Boordevol goesting én goed voorbereid!

Onze tips 

1. Duidelijke afspraken

Zorg voor een plan van aanpak met duidelijke afspraken. Gaat iedereen op hetzelfde moment terug aan het werk? Of verloopt de heropstart in fasen? Misschien kiest u in het begin voor een combinatie van thuiswerk en werken op de werkvloer? Wat wordt precies van iedereen verwacht? Welke richtlijnen gelden er? Wat als er iemand ziek wordt? Wat is de procedure? Informeer uw team ruim op voorhand. Zo is iedereen voorbereid en verloopt de eerste dag ongetwijfeld een stuk vlotter.

2. Samenwerken

Het voordeel van samen op kantoor zitten? Iedereen is op de hoogte van elkaars projecten. Collega’s helpen elkaar vooruit en leren uit elkaars ervaringen. Iets wat door het telewerken misschien wat verwaterd is. Geef medewerkers de tijd om dat automatisme terug te vinden. Door bijvoorbeeld de eerste dagen vaste overlegmomenten in te plannen. Overleggen kan perfect met respect voor de social distancing maatregelen.

3. Stel gerust 

Veiligheid zal een cruciale rol spelen bij de heropstart na corona. Heel wat mensen zaten wekenlang thuis, veilig in hun cocon. Sommigen hebben misschien schrik om terug naar het bedrijf te komen en zitten met heel wat vragen. Stel hen gerust met de boodschap dat het ok is om terug te komen. Geef duidelijke informatie over de maatregelen die getroffen werden om de veiligheid te garanderen: beschermingsmateriaal, investeringen in een veilige werkplek … Zorg voor een centraal aanspreekpunt voor alle vragen rond veiligheid: de interne preventieadviseur, een interne vertrouwenspersoon of de hr-manager bijvoorbeeld. Zo geef je aan dat er ruimte is voor vragen en twijfels.

4. Routine brengt rust

Hoe we het ook draaien of keren, de terugkeer naar de werkvloer zal een aanpassing vragen. Van de productieverantwoordelijke en de onthaalmedewerker tot de projectleider. Het wordt voor iedereen wennen, want door het lange thuiswerken is de structuur van een doorsnee werkdag wellicht wat zoek. Routine brengt rust. Pik vanaf dag één terug de structuur op en verlies vaste momenten zoals koffiepauze of lunch niet uit het oog.

5. Iedereen aan boord

De ene collega kijkt er al weken naar uit om terug naar kantoor te komen: geen jengelende kinderen in de buurt, eindelijk de collega’s in levende lijve terugzien, het kot dat te klein begint te worden … Anderen vinden dat thuiswerk eigenlijk wel fijn en zien er tegenop om de draad terug op te pikken. Toon begrip voor ieders situatie. Eenmaal iedereen terug bij elkaar is, keert het enthousiasme heus wel terug.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95