Terug naar overzicht

'vind!ers rond de tafel': Het belang van soft skills voor je carrière

Verander je binnenkort van job? Of sta je net aan het begin van je carrière? Dan kan je tijdens het solliciteren maar beter je soft skills, dat zijn je persoonlijke en sociale vaardigheden, extra in de verf zetten. People management, coachbaar zijn, vlot kunnen communiceren, … Dat zijn vaak skills die niet meteen uit je cv af te leiden vallen, maar waar werkgevers net heel bewust op zoek naar zijn. Benieuwd hoe soft skills het verschil kunnen maken in jouw carrière? Jason, Sharka en Nicolas delen met veel plezier hun inzichten in onze nieuwe ‘vind!ers rond de tafel’. 

Waaraan merken jullie dat soft skills aan belang inwinnen?

Nicolas: “Ik zit bijna 6 jaar in ’t vak en heb door de jaren heen bij veel werkgevers een geleidelijke verandering gezien qua aanpak. Vroeger stelden ze eerder klassieke vragen gericht op het cv om te achterhalen of iemand geschikt was voor de job. Het ging dan vooral over studies en ervaring. Nu zijn de gesprekken een pak diepgaander en ligt de focus meer op de persoonlijkheidskenmerken van de kandidaat. Een goeie eerste indruk maken bij je toekomstige werkgever is belangrijker dan ooit.”

Sharka: “Door de digitalisering vervaagt de grens tussen werk en privé. Dat maakt dat de persoon die achter die competenties schuilgaat ook alsmaar belangrijker wordt. Want ook in je vrije tijd zijn je collega’s maar ‘one phone call away’. Bedrijven zijn zich daarvan bewust en houden hier rekening mee. Als kandidaat moet je niet enkel bekwaam genoeg zijn om de job an sich uit te oefenen, het is ook belangrijk dat je als persoon binnen de organisatie past.”

Naar welke soft skills is er de grootste vraag? 

Nicolas: “Bij ons is dat de vraag naar flexibiliteit qua takenpakket. We zien dat wie openstaat om bijvoorbeeld meerdere machines te bedienen meer dan een streepje voorheeft. Dat betekent niet dat je alles vanaf de eerste keer vlekkeloos moet kunnen. Een werkgever waardeert het al als je gewoon aangeeft dat je bereid bent om je hiervoor te engageren. Het is voor bedrijven aantrekkelijk als iemand op meerdere posten tegelijk inzetbaar is of de wil heeft om dit te leren.”

Sharka: “De vraag naar flexibiliteit, collegialiteit, dynamiek, … de vacatures staan er bol van. Maar wat bedoelt de werkgever eigenlijk met deze vage soft skills? Dat probeer ik altijd eerst helder te krijgen. Dat doe ik door gericht door te vragen. Pas als ik weet wat de werkgever effectief bedoelt, kan ik nagaan bij de kandidaat of die daar hetzelfde over denkt. Als de kandidaat en de werkgever meermaals op dezelfde golflengte zitten, kunnen we over een match spreken.”

Jason: “Net zoals Sharka zie ik ook vaak dezelfde soft skills de revue passeren. Maar dan is het net mijn taak om betekenis te geven aan die termen. Neem nu bijvoorbeeld ‘flexibiliteit’. Een vrij vage term die iedereen anders invult. Je kan ‘flexibiliteit’ bijvoorbeeld zien als een uitgebreid takenpakket waar meer variatie in zit en dat op de lange termijn voor meer uitdaging zorgt. Het is vaak hoe je iets verwoordt dat ervoor zorgt dat iemand zich in een bepaalde job kan verplaatsen.” 

Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen niet eens beseffen dat ze over heel wat waardevolle soft skills beschikken. Op welke manier proberen jullie die toch te achterhalen? 

Sharka: “Door mijn jarenlange ervaring in de hr-wereld voel ik meestal wel aan welke info relevant is. Zo kan ik een gesprek in een bepaalde richting sturen om op die manier toch de belangrijkste info te achterhalen. Het helpt natuurlijk wel als je je als kandidaat blootgeeft en ons je ware zelf laat zien. Op die manier komen heel wat relevante soft skills vrij snel aan de oppervlakte. Zo kan het voor een kandidaat op het eerste gezicht niet relevant lijken om te vermelden dat hij in de KSA zit. Maar als je daar dan over doorvraagt en te horen krijgt dat hij al jarenlang hoofdleider is, dan zegt dat toch best wel iets over hem als persoon. Daaruit zou je onder andere kunnen afleiden dat hij over leidinggevende skills beschikt. En met die leidinggevende skills en nog wat andere soft skills in ons achterhoofd kunnen we dan beginnen te matchen.”

Waarom is het zo belangrijk dat je je als kandidaat blootgeeft in een verkennend gesprek? 

Nicolas: “Vrij logisch: hoe beter we je leren kennen, hoe beter we je aan de geschikte werkgever kunnen matchen. Doordat we zo nauw samenwerken met de betere bedrijven in de buurt kunnen we vrij accuraat inschatten bij welke werkgever je je snel thuis zal voelen. We stellen je kandidatuur dan voor aan het bedrijf en bereiden je intussen voor op het sollicitatiegesprek. We kennen de bedrijven door en door waardoor we perfect kunnen meegeven waar je tijdens het sollicitatiegesprek net wel of net niet de nadruk op moeten leggen. Zo heb je een paar percentjes voor op andere kandidaten en vergroot je de kans dat je de job uiteindelijk in de wacht sleept.”

Jason: “Ik ga altijd eerst op zoek naar een gemeenschappelijke interesse of een gezamenlijk raakvlak. Op die manier creëer ik een band met de kandidaat die voor me zit en is die bereid om meer info met mij te delen. En zo ontdekken we samen heel wat soft skills waar de kandidaat zich vaak zelf nog niet bewust van was. Het is op die manier dat we je écht kunnen leren kennen. Eens ik weet wie er voor me zit en wat je talenten zijn, begin ik na te denken bij welk bedrijf je je qua skills, persoonlijkheid en ambities snel thuis zal voelen. Dan zet ik alles op alles om je zo waarheidsgetrouw mogelijk voor te stellen aan de bedrijven waarmee we samenwerken. Dat betekent je sterke eigenschappen onderstrepen, maar evengoed eerlijk durven toegeven waar je minder sterke punten liggen. Eerlijke en transparante communicatie zorgt voor vertrouwen. Zowel bij de kandidaat als bij de klant. En het is van daaruit dat de beste samenwerkingen ontstaan.”

Wat geeft uiteindelijk voor de meeste werkgevers de doorslag: hard skills of soft skills? 

Jason: “Dat is moeilijk te zeggen. Feit is wel dat skill-based hiring meer en meer de norm is. Of het nu hard skills zijn of soft skills, werkgevers gaan bij hun toekomstige nieuwe medewerker heel bewust op zoek naar bepaalde vaardigheden.”

Nicolas: “Daar is echt geen pasklaar antwoord op. Het één sluit het andere niet uit. Het hangt af van klant tot klant en van vacature tot vacature. Een ding is zeker: ze zijn voor werkgevers allebei van cruciaal belang. Je mag jezelf nog zo goed kunnen verkopen als je wilt, als je niet in staat bent uit te voeren waarvoor je in dienst bent genomen, houdt het meestal vrij snel op. De ideale kandidaat beschikt over een goeie mix van soft skills en hard skills, maar heeft zeker van elks wat nodig. Daar komt het eigenlijk op neer.”

Er studeren binnenkort weer heel wat studenten af. Hebben jullie nog tips rond soft skills voor hen? 

Nicolas: “Alles valt of staat met je attitude. Toon dat je gedreven bent en bereid bent om bij te leren en dan kom je bij veel werkgevers al een heel eind. Het is dan aan jou om te bewijzen dat je het waard bent. Zeker in de technische sector evolueert alles zodanig snel, dat je niet anders kan dan je continu te laten bijscholen of anders ben je gewoonweg niet meer mee.”

Sharka: “Ook een bepaalde realiteitszin valt aan te raden als je nog maar net van de schoolbanken komt. Dat betekent niet dat je niet ambitieus mag zijn, integendeel. Temper bijvoorbeeld je loonsverwachtingen, verwacht niet bovenaan de ladder te starten en zet gestaag de juiste stappen in je carrière.”

Jason: “Het is misschien cliché maar: gewoon jezelf zijn! Iedereen heeft z’n goede en minder goede kanten. Weten waar je talenten liggen en die uitspelen is the way to go. Je mag je talenten gerust wat meer in de verf zetten! Soft skills zijn krachtiger en belangrijker dan de meeste mensen denken. Ik pleit er dan ook voor om de term ‘soft skills’ stante pede te veranderen naar ‘power skills’! Wie stemt voor? (lacht)”

Samengevat: Met deze 5 tips gebruik je soft skills in je voordeel

 
1. Werkgevers hechten steeds meer belang aan soft skills – voeg ze toe aan je cv en zet ze bij het solliciteren zeker nog eens extra in de verf
 
2. Voor een werkgever wordt de persoon achter de competenties alsmaar belangrijker – zorg dat je op je sollicitatiegesprek een goede eerste indruk maakt, want die is belangrijker dan ooit tevoren
 
3. De ideale kandidaat beschikt over een goeie mix van soft skills en hard skills, maar heeft zeker van elks wat nodig – zoek hierin de juiste balans en laat zeker beide kanten zien aan je toekomstige werkgever
 
4. Recruiters zijn er om je te helpen aan de job die helemaal klopt – stel jezelf daarom open en toon je ware aard, op die manier leren ze je écht kennen en kunnen ze je aan het juiste bedrijf matchen
 
5. Een goeie attitude en gedrevenheid staan hoog aangeschreven bij werkgevers – toon dat je er zin in hebt en bereid bent om veel bij te leren

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95