Terug naar overzicht

'vind!ers rond de tafel': Soft skills of toch eerder power skills?

In een steeds veranderende en digitaliserende wereld worden soft skills op de arbeidsmarkt alsmaar belangrijker. Het zijn die persoonlijkheidskenmerken die uitstekende medewerkers onderscheiden van goede medewerkers. Het is als werkgever van cruciaal belang om de persoon achter de competenties correct in te schatten en na te gaan of die ook op lange termijn binnen je organisatie past. Geen gemakkelijke opgave. Benieuwd hoe onze volleerde vind!ers Jason, Sharka en Nicolas de soft skills bij hun kandidaten ontrafelen? Je lees het in deze editie van 'vind!ers rond de tafel'.

 

 

Soft skills zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Hoe zorgen jullie ervoor dat die tijdens het gesprek toch komen bovendrijven?

 

Jason: "Ik zorg dat ik goed voorbereid ben door het cv en eventueel ook het LinkedIn-profiel van die kandidaat vooraf grondig door te nemen. Vervolgens ga ik op zoek naar een gemeenschappelijke interesse of een gezamenlijk raakvlak. Als ik de kandidaat dan voor het eerst ontmoet, werp ik hetgeen we gemeenschappelijk hebben vrijwel onmiddellijk op. Zo is het ijs meteen gebroken. Ik heb gemerkt dat ik op die manier sneller een band met de kandidaat creër, waardoor hij op zijn beurt bereid is om meer info met mij te delen. En zo ontdekken we op een gemoedelijke manier samen heel wat soft skills waar de kandidaat zich vaak voor ons gesprek zelf nog niet bewust van was."

 

Nicolas: “Ik doe dat door verder te kijken dan het cv alleen. Daar waar het cv mij snel een inkijk geeft in het verleden van de kandidaat, ben ik voornamelijk benieuwd naar zijn ambities en verwachtingen. Dat doe ik door gerichte vragen te stellen en aandachtig te luisteren. Beetje bij beetje krijg je zo een totaalbeeld van wie er voor je zit en kan je bepaalde soft skills aan die persoon linken.” 

Sharka: “Ik heb intussen al enkele jaren ervaring in de hr-wereld achter de rug, waardoor ik snel aanvoel wat relevant is en ook wat er minder toe doet. Dat maakt dat ik m’n gesprekken in een bepaalde richting stuur om zo vooral die relevante informatie te weten te komen. Door gerichte vragen te stellen, komen de soft skills van de kandidaat zeker aan de oppervlakte. Uit wat iemand in z’n vrije tijd doet, kan je heel wat soft skills achterhalen. Zo kan het voor een kandidaat op het eerste gezicht niet relevant lijken om te vermelden dat hij voetbal speelt. Maar door gerichte vragen te stellen en oprechte interesse te tonen, komt naar boven dat hij de kapitein van de ploeg is en daarnaast ook nog training geeft aan enkele jeugdploegen. Daaruit zou je onder andere kunnen afleiden dat hij over leidinggevende skills beschikt en goed is in het aansturen en motiveren van een team. En dat is uiteindelijke de info die werkgevers willen weten.” 

Eens jullie die soft skills achterhaald hebben, wat gebeurt er dan? 

 

Nicolas: “Al die info noteren we en houden we voor ogen bij het matchen. Doordat we zo nauw samenwerken met de betere bedrijven in de buurt kunnen we goed inschatten waar de kandidaat zich thuis zal voelen en zijn talenten verder kan ontwikkelen. Pas als we zelf volledig overtuigd zijn dat beide partijen elkaar kunnen versterken, gaan we over naar de volgende fase. Dan stellen we de kandidaat voor aan het bedrijf en bereiden we de kandidaat voor op het sollicitatiegesprek. Doordat we elk bedrijf waarmee we samenwerken goed kennen én we ook de tijd nemen om een band te smeden met onze kandidaten, verloopt de rest van het sollicitatieproces doorgaans vlot.”   

Jason: “Eens ik de skills, persoonlijkheid en ambities van de kandidaat achterhaald heb en écht geloof in de kandidaat, dan stel ik die voor aan een geschikte werkgever. Ik maak er een erezaak van om de kandidaat zo waarheidsgetrouw mogelijk voor te stellen. Dat betekent dat ik zijn sterke eigenschappen benadruk, maar evengoed dat ik zijn werkpunten kort even aanhaal. Eerlijke en transparante communicatie wekt nu eenmaal vertrouwen op. Zowel bij de kandidaat als bij de klant. En het is vanuit dat vertrouwen dat de beste samenwerkingen ontstaan.”

Soft skills wegen voor een werkgever alsmaar meer door bij de aanwerving van een nieuwe medewerker, zoveel is duidelijk. Hoe speelt vind! hier als rekruteringspartner op in? 

 

Jason: “Bij vind! kiezen we resoluut voor een andere aanpak. Dat doen we door tijdens ons ‘Toekomstgesprek’ uitgebreid de tijd te nemen om de kandidaat beter te leren kennen. Zoals de naam al doet vermoeden, bevragen we tijdens het ‘Toekomstgesprek’ hoe de kandidaat zijn toekomst zelf ziet. Waar liggen zijn ambities? Welke talenten wil hij verder ontwikkelen? Welke professionele richting wil hij uit? Door dat te bevragen, bouw je al snel een band met elkaar op én kan je beter inschatten uit welke job hij voldoening zal halen.”

Nicolas: “Ik volg Jason hierin. Alles begint bij het creëren van die band. Dat bereiken we door het niet enkel over het verleden van de kandidaat te hebben als we zijn cv overlopen. Door oprecht geïnteresseerd te zijn in de carrière van de kandidaat kunnen we juister inschatten binnen welk bedrijf die kandidaat gelukkig zal zijn en met goesting aan de slag zal blijven. Daarnaast zijn onze kantoren bewust zo ontworpen om écht dat een-op-eengesprek te kunnen voeren. Er zijn voldoende aparte ruimtes voorzien om het ‘Toekomstgesprek’ ook effectief onder vier ogen te kunnen voeren. Ik merk dat kandidaten zich in die setting meer op hun gemak voelen en daardoor sneller hun ware aard laten zien, wat ons dan weer helpt om de achterliggende soft skills te achterhalen.”

Sharka: “Binnen vind! heerst er een sterke feedbackcultuur. Die heb ik me intussen ook eigen gemaakt, waardoor ik geleerd heb om enerzijds aandachtig te luisteren naar wat er gezegd wordt, maar anderzijds ook zaken te durven benoemen. Het is belangrijk dat we laten weten waar er nog ruimte voor verbetering ligt, maar erkennen wat wél al goed loopt, is op z’n minst even belangrijk. Het is uiteindelijk onze taak als recruiter om de persoon die voor ons zit neer te zetten zoals hij echt is. Daarnaast hebben we ook nog een adviserende rol door de kandidaten een spiegel voor te houden.”

Welke concrete tips rond soft skills hebben jullie nog voor werkgevers?

 

Sharka: “Het is voor ons altijd handig als werkgevers de gewenste soft skills wat meer toelichten. Neem nu bijvoorbeeld de soft skill ‘flexibiliteit’. Zonder extra context blijft dit vrij vaag voor ons. Wat flexibiliteit voor de werkgever betekent, vult de medewerker misschien volledig anders in. Door ons duidelijk mee te geven wat er concreet met ‘flexibiliteit’ bedoeld wordt, kunnen wij beter inschatten of de kandidaat er hetzelfde over denkt. Als blijkt dat ze meermaals op dezelfde golflengte zitten, kunnen we over een match spreken. En daar doen we het uiteindelijk voor! (lacht)”  

 

Onze vind!ers krijgen regelmatig training rond gesprekstechnieken om de soft skills bij onze kandidaten te achterhalen. Dat in combinatie met onze jarenlange ervaring in de sector maakt dat we een goede inschatting kunnen maken welke kandidaat al dan niet geschikt is. Wil je ook een beroep doen op onze expertise om nieuw talent aan te werven? Neem dan snel contact met ons op en dan leren we jou en je bedrijf graag wat beter kennen.   

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95