Terug naar overzicht

5 Tips voor een geslaagde eerste werkdag

Hoera! Een nieuwe job! Dikke proficiat! Na de eerste ontlading volgt al snel de realiteit: je eerste werkdag nadert met rasse schreden. Het wordt een dag met veel indrukken en hoogstwaarschijnlijk met de nodige stress. Hoe overleef je die eerste werkdag? De volgende 5 tips helpen je daarbij een handje. Veel succes!

Tip 1: Toon dat je er zin in hebt

Neem vanaf het begin een positieve en open houding aan en laat meteen ook zien dat je er zin in hebt. Door de beste versie van jezelf te zijn, zullen je nieuwe collega’s je zeker met open armen ontvangen. Nog een tip om meteen in de bovenste schuif te liggen: als je zelf iets te drinken haalt, vraag even of je voor iemand een kopje koffie kan meebrengen. Zo’n attent gebaar wordt sowieso gesmaakt en zorgt ervoor dat je sneller als een volwaardig nieuw teamlid in de groep opgenomen wordt.

Tip 2: Stel jezelf vlot voor en maak oogcontact

Op je eerste werkdag krijg je meestal een uitgebreide rondleiding en word je kort voorgesteld aan al je nieuwe collega’s. Dat zijn heel wat nieuwe gezichten en namen om te onthouden. Aangezien je op je eerste werkdag al zoveel nieuwe input te verwerken krijgt, is het over het algemeen onbegonnen werk om ook nog eens al die nieuwe gezichten en namen te onthouden. We raden je dan ook aan om uit te zoeken met wie je het meeste gaat werken en om die namen al in de mate van het mogelijke te onthouden.

Verder is het belangrijk om jezelf tijdens die rondleiding kort en krachtig voor te stellen. Schets even wie je bent, zowel op het werk als privé. Beantwoord eventuele vragen met de glimlach en maak oogcontact. Stel zelf zeker ook vragen terug, zo toon je dat je interesse hebt in wie je nieuwe collega’s zijn en in het werk dat ze doen.

Tip 3: Luister, vraag en leer

Noteren, noteren en … nog eens noteren! Je krijgt op je eerste werkdag zoveel nieuwe informatie te verwerken dat het onmogelijk is om alles te onthouden. Dan komt een notitieboekje erg van pas. Houd je ogen en oren open en doe een beroep op de expertise van je nieuwe collega’s. Zij kennen de job en de organisatie door en door en zullen je leergierigheid ongetwijfeld weten te waarderen.

Neem je notities geregeld nog eens opnieuw door. Zo verwerk je alle nieuwe informatie op je eigen tempo. Zijn er toch nog zaken die niet helder zijn? Aarzel dan zeker niet om nog wat extra vragen te stellen.

Wanneer je als ‘nieuw paar ogen’ de organisatie binnenkomt, kan het soms verleidelijk zijn om onmiddellijk al enkele suggesties tot verbetering voor te stellen. Wacht hier toch enkele weken mee. Tenzij het expliciet gevraagd wordt en binnen jouw jobomschrijving valt, kan het voor de collega’s bedreigend overkomen als je vanaf dag 1 voorstellen tot efficiëntie of verbeteringen op tafel gooit. Schrijf deze op in jouw notitieboekje en werp ze pas later eens terloops op als de tijd er rijp voor is.

Tip 4: Wees jezelf

Het klinkt simpel en logisch, maar niets is minder waar. Doordat je in een volledig nieuwe setting en in een nieuwe groep mensen terechtkomt, kan je jezelf even verliezen. Je neemt dan onbewust de gedragingen van je nieuwe collega’s over terwijl dat misschien niet in de lijn ligt met wie je bent.

Waak erover dat je trouw blijft aan je eigen identiteit. Je anders voordoen dan dat je eigenlijk bent, zorgt alleen maar voor onjuiste verwachtingen. Bovendien kost het je ook nog eens veel energie en dat laat zich vroeg of laat toch voelen. Wanneer je niet jezelf kan zijn, ben je namelijk een pak vatbaarder voor een burn-out. Maak het jezelf dus niet onnodig moeilijk en wees gewoon vanaf het eerste moment jezelf.

Tip 5: Een traktaat werkt altijd

Geef toe, iedereen houdt er toch van om getrakteerd te worden? Niet enkel doe je er je nieuwe collega’s een groot plezier mee, het is ook meteen jouw blijk van appreciatie voor de warme ontvangst die je van hen gekregen hebt. De traktatie zelf hoeft zeker niet groot te zijn, het is vooral het gebaar dat telt.

Nodig je nieuwe collega’s op je eerste werkdag bijvoorbeeld uit om op vrijdag samen een glas te gaan drinken en betaal het eerste rondje. Zo kan je je eerste werkweek op een informele manier afsluiten door nog even met je nieuwe collega’s te praten. Je kan ze dan ook nog eens expliciet bedanken voor hun hulp en geduld. Kortom, de ideale afsluiter van een pittige eerste werkweek. En wees er maar zeker van dat ze deze geste zullen appreciëren. 

 

Heb je na het lezen van deze blog toch nog steeds het gevoel dat je niet klaar bent voor je eerste werkdag? Kan je nog wat extra tips gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op en dan zorgen we er samen voor dat je volledig voorbereid aan je eerste werkdag kan beginnen. 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95