Terug naar overzicht

Werkgeluk: De Sleutel tot Succes

Het is de 'Week van het Werkgeluk' en onze visie is nog steeds dat werken gelukkiger maakt dan niet werken. Hét moment dus om hier samen met twee sleutelfiguren in onze organisatie dieper in te duiken. CEO Charlotte Cardoen en Kwaliteitsmanager Jelle Deketele delen hun visie op werkgeluk en waarom het zo’n cruciale factor is, zowel voor werknemers als werkgevers.

Werkgeluk: Waarom is het zo belangrijk?

"Als mensen niet gelukkig zijn op hun werk, kunnen we geen duurzame match bekomen," begint Charlotte. "En als wij als rekruteringskantoor geen match op lange termijn kunnen garanderen, dan zijn we niet geslaagd in onze missie ‘Iedereen met goesting naar het werk.'"

Werkgeluk is volgens Charlotte essentieel, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Voor werknemers zorgt het ervoor dat ze elke dag met zin en motivatie opstaan. Voor werkgevers vertaalt dit zich in minder verloop, meer expertise en betere prestaties. "Hoe gelukkiger de werknemers, hoe langer ze blijven, en hoe meer ze als experts gaan renderen."

Werken maakt gelukkiger dan niet werken dus!

Hoewel werken op zich al een basisgevoel van voldoening kan geven, gaat werkgeluk nog een stap verder. "Werken geeft mensen een reden om op te staan en het gevoel nuttig te zijn. Dat is écht één van de basisbehoeften van een mens. Ertoe doen, bijdragen en het verschil maken," legt Jelle uit. "Als je daarnaast ook een job hebt waarin je je amuseert, dan bereik je de superlatieve trap van werkgeluk."

Toch betekent werkgeluk niet altijd per se dat je jouw passie moet kunnen beleven op jouw job. Een droomjob is niet voor iedereen weggelegd en dat is niet erg. Jelle benadrukt dat het wél belangrijk is als hr-partner om te weten waar mensen gelukkig van worden, zowel in hun werk als in hun privéleven. "Het is onze taak om die link te leggen en ervoor te zorgen dat we kandidaten op de juiste plek aan de slag laten gaan, daar waar hun talenten en interesses tot hun recht komen en ze kunnen floreren."

Hoe detecteren we werkgeluk bij kandidaten?

Een belangrijk onderdeel van het rekruteringsproces is het achterhalen wat iemand drijft en motiveert. "We stellen vragen over wat mensen gelukkig maakt in hun dagelijks leven, en dat hoeft niet per se gelinkt te zijn aan hun huidige job," zegt Charlotte. "Het kan net zo goed te maken hebben met een hobby of persoonlijke interesse. Door door te vragen, kunnen we een diepere connectie maken tussen de kandidaat en een toekomstige werkplek."

De rol van leiderschap in werkgeluk

Een andere factor die bijdraagt aan werkgeluk, is de rol van het management. Leiderschap speelt een belangrijke rol in het creëren van een omgeving waar mensen graag werken. "Een leider moet out of the box kunnen denken." zegt Jelle. "Geef mensen zelfvertrouwen, benoem wat goed gaat en gebruik zeker geen ‘one size fits all approach’. Wat voor de ene werknemer fijn is, is dat voor de andere niet. Leer jouw mensen écht kennen en blijf open en transparant communiceren."

Daarnaast is humor een niet te onderschatten factor op de werkvloer. "Als werknemers mogen lachen en zich goed voelen op het werk, volgen de prestaties vanzelf." stelt Charlotte.

Het blijft een uitdaging om werkgeluk bij iedereen te bereiken. Wat voor de één werkt, werkt daarom niet voor de ander. Wat volgens Charlotte sowieso cruciaal is, is om duidelijke doelen en haalbare uitdagingen te stellen. "Werkgeluk ontstaat wanneer mensen een doel hebben om naartoe te werken en wanneer ze het gevoel hebben dat hun werk waardevol is." verduidelijkt ze.

Sexy werkplekken en het belang van sfeer

Niet elk bedrijf heeft de middelen om te investeren in hippe kantoren of luxe voordelen zoals fitnessruimtes of pooltafels. Maar volgens Jelle is dat niet het belangrijkste. "Je kunt de meest moderne werkplek hebben, maar als de sfeer niet goed zit, gaan mensen toch weg." Hij geeft het voorbeeld van een klant waar de anciënniteit onder de werknemers hoog was desondanks het verouderde gebouw en werkomgeving. De familiale sfeer en de aanpak van het management zorgde ervoor dat de werknemers zich goed voelden en er ook lang bleven werken. "Om nieuwe mensen aan te trekken werkt zo'n imago goed, maar om ze te houden is de sfeer cruciaal. En we weten allemaal dat retentie superbelangrijk is."

Conclusie: Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid

Werkgeluk is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgevers, werknemers en hr-partners zoals rekruteringskantoren. "Communicatie is daarbij het sleutelwoord." zegt Charlotte. "Eerlijke communicatie van beide kanten – zowel de kandidaat als de werkgever – is essentieel om werkgeluk te creëren."

Door te investeren in een goede onboarding en open communicatie houden we de vinger aan de pols, zodat kleine problemen snel opgelost kunnen worden. Zo creëer je een omgeving waarin mensen niet alleen werken, maar ook kunnen floreren.

Samenvattend: Werkgeluk is meer dan een modewoord. Het is een essentieel onderdeel van het succes van een bedrijf. Wanneer werknemers gelukkig zijn, groeien ze, blijven ze langer en dragen ze bij aan betere bedrijfsresultaten. Als rekruteringspartner zien we het als onze taak om zowel kandidaten als bedrijven te begeleiden in het vinden van die perfecte match op lange termijn.

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95