Terug naar overzicht

10 tips voor een sterke vacaturetekst

Je bent op zoek naar een nieuwe medewerker? Dan is de eerste stap het uitschrijven van de vacature. Wat houdt de job precies in? Hoe ziet jouw ideale kandidaat eruit? Wat verwacht je van hem of haar en wat kan de kandidaat op zijn beurt verwachten van jou als werkgever? Alles begint bij goed weten wat je precies zoekt en hoe je dat gaat vertellen. Pas na die denkoefening kan je starten met het schrijven, vormgeven en verspreiden van je boodschap.

De ideale kandidaat verleiden met een sterke vacaturetekst? We delen graag deze 10 tips:

1. Hou rekening met je bedrijfscultuur

Een vacaturetekst vertelt heel wat over je bedrijf en is dan ook een belangrijk uithangbord van je werkgeversmerk. Waak er dus over dat je boodschap aansluit bij je bedrijfscultuur: hoe je de lezer aanspreekt, je taalgebruik, bepaalde woordkeuzes … Zo is het voor potentiële kandidaten meteen duidelijk wat ze mogen verwachten van een job in jouw bedrijf en trek je ook de juiste kandidaten aan.

2. Kies voor een goede titel

Een goede vacaturetitel is specifiek en volledig. Vermijd clichés en overbodige woorden, want dan kan je vacature op bepaalde jobboards geweerd worden. Een goede vacaturetitel is bijvoorbeeld 'Junior calculator bouw'.

3. Kruip in het hoofd van je ideale kandidaat

Denk vooraf goed na wie jouw ideale kandidaat is en schrijf in de taal van die persoon, zodat die zich meteen in de tekst herkent. Mik je bijvoorbeeld op schoolverlaters? Vermijd dan archaïsch taalgebruik.

4. Schrijf actief en gebruik spreektaal

Beeld je in dat je de vacature uitlegt aan je partner of je beste vriend(in). Lees je tekst luidop, zo merk je meteen waar het nog vlotter kan.

5. Wees volledig

Check of je tekst een antwoord geeft op de WWWWWH vragen: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe. Zonder te veel uit te wijden, moet de lezer meteen snappen waarover het gaat.

6. Focus op de essentie

Beperk je tot de belangrijkste taken binnen de job en de vereisten die echt noodzakelijk zijn.Extra taken en bijkomende competenties kunnen tijdens het gesprek aan bod komen.

7. Eerlijk duurt het langst

Een tip die misschien wat cliché klinkt, maar o zo belangrijk. Schep geen verkeerde verwachtingen en durf ook delicate aspecten te benoemen, zoals verplaatsingen naar het buitenland of weekendwerk.

8. Zorg voor een evenwicht tussen vraag en aanbod

Is je tekst klaar? Tel het aantal bullets bij wat je vraagt en wat je aanbiedt en zorg voor een evenwicht tussen beide.

9. Sluit af met een oproep tot actie

Uiteindelijk is het de bedoeling dat kandidaten reageren op je vacature. Vraag ze in de tekst dus letterlijk om te solliciteren, zeg duidelijk hoe en bij wie en beschrijf de volgende stappen.

10. Het oog wil ook wat

Bij een vacature draait het uiteraard vooral om de inhoud. Toch is ook de vorm belangrijk. Verlies dus zeker de lay-out en grafische opmaak niet uit het oog. Naast de meest voor de hand liggende vorm, nl. een uitgeschreven tekst, kan een vacature nog tal van andere vormen aannemen: een video, een korte animatiefilm, een virtuele rondleiding …

Wil je jou nog verder inlezen in het schrijven van vacatures? Wij raden je zeker het boek 'Werven met woorden' van Nicol Tadema aan. Veel succes! 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95