Terug naar overzicht

6 tips bij het ondertekenen van een arbeidscontract

Yes, je hebt die nieuwe job beet! Proficiat! Nu nog je contract ondertekenen en je kan erin vliegen. Wij lijsten 6 zaken op waarop je best let vooraleer je je krabbel zet.

1. Bepaalde of onbepaalde duur

Staat er geen einddatum op het contract, dan gaat het over een contract van onbepaalde duur, een zogenoemd vast contract. Bij een contract van bepaalde duur is het zowel voor jou als voor je werkgever duidelijk wanneer de tewerkstelling eindigt en staat de einddatum ook duidelijk in het contract vermeld.

2. Loon

Ook al speelt er vaak heel wat meer mee dan het nettobedrag dat elke maand op je bankrekening verschijnt (collegialiteit, erkenning, opleidingen, werkomgeving, enz.), toch blijft de basisvoorwaarde dat je loon krijgt naar werken. Tijdens het sollicitatietraject kwam het loon wellicht al ter sprake. Opgelet: in een contract wordt steeds het brutobedrag vermeld. Op basis van dit bedrag wordt dan o.a. je vakantiegeld en je 13de maand berekend. Via de online loonwijzer bereken je makkelijk het nettobedrag dat je iedere maand op je rekening zal krijgen.

3. Alles zwart op wit 

Controleer of alle afspraken die gemaakt zijn, uitdrukkelijk in het contract vermeld staan. Zo vermijd je discussies achteraf. Dit kan gaan over het aantal vakantiedagen, je officiële startdatum, uurregeling of beloofde extralegale voordelen. Check ook of het loon dat vermeld staat in je contract, overeenkomt met je loonvoorstel.

4. Vraag bedenktijd

Misschien neem je liever wat tijd om het contract thuis rustig door te nemen. Het is niet abnormaal om bedenktijd te vragen. Spreek wel duidelijk af hoe lang het contractvoorstel geldt en hoeveel beslissingstijd je hebt. Een arbeidscontract ondertekenen is een engagement. Kom je hier later op terug, dan betekent dit contractbreuk.

5. Twee examplaren

Een arbeidscontract wordt steeds in twee exemplaren opgemaakt. Zorg ervoor dat je zeker één ondertekend exemplaar meeneemt naar huis en hou dit goed bij. Mocht er later discussie zijn, dan kan je hier steeds op terugvallen.

6. Concurrentiebeding

Bij een concurrentiebeding spreek je af dat je gedurende een bepaalde periode geen concurrerende activiteiten mag uitvoeren nadat je uit dienst bent gegaan. Is dit opgenomen in je contract, hou er dan rekening mee dat je niet zomaar bij een concurrent aan de slag kan als het even tegenzit. Ook een overstap naar een statuut als zelfstandige in dezelfde sector kan dan een probleem zijn.

Meer tips voor een succesvol sollicitatiegesprek? Download ons e-book boordevol praktische sollicitatietips of check de tips van onze vind!ers

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95