Terug naar overzicht

7 tips voor een sollicitatiegesprek via WhatsApp

Solliciteren via video met belsoftware zoals Skype, Zoom, FaceTime en Google Hangouts was al langer ingeburgerd. Zeker voor een eerste kennismaking kiezen bedrijven vaak voor de efficiëntste manier om elkaar snel even te spreken. Nu wint ook WhatsApp steeds meer aan populariteit. Vooral bij jongeren, die niet meer gewoon zijn om te mailen of te bellen en zich helemaal thuis voelen op dit kanaal.

Wij geven je 7 tips om een onvergetelijke indruk te maken op jouw sollicitatie via WhatsApp.

1. Voeg een profielfoto toe

Een profielfoto geeft meteen een goede eerste indruk. Kies een neutrale foto, geen foto van jezelf in bikini of hangend aan de toog met je vrienden. Dat spreekt voor zich… Gebruik bijvoorbeeld de foto van je cv.

2. Test op voorhand of alles werkt

Niets vervelender dan bij de start van het gesprek merken dat je microfoon of camera het niet doen. Check dit dus op voorhand. Zorg ook voor een stabiele internetverbinding, zodat het gesprek zo vlot mogelijk verloopt.

3. Voeg je gesprekspartner toe aan je contacten

Voeg de persoon met wie je een afspraak hebt vooraf toe aan je contacten. Zo zie je meteen wanneer de oproep binnenkomt en kan je voorbereid opnemen. Bovendien heb je het nummer van je contactpersoon bij de hand, mocht er onverwacht iets tussenkomen.

4. Laat via een bericht weten dat je bereikbaar bent

Laat op het afgesproken tijdstip (of 5 minuten vroeger) via een WhatsAppbericht weten dat je klaar bent voor het gesprek. Bel niet zelf en laat het initiatief aan de interviewer.

5. Laad je gsm op

Bereid je voor en zorg dat je gsm voldoende opgeladen is. Het geeft een slechte indruk als tijdens het gesprek de verbinding opeens verbroken wordt.

6. Kies een rustige plek

Trek je voor het gesprek terug op een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Gebruik oordopjes of een koptelefoon voor minder achtergrondlawaai en een betere geluidskwaliteit.

7. Durf vragen stellen

Een gezicht spreekt vaak boekdelen. En dat geldt zeker bij een gesprek via WhatsApp, waar vaak enkel je gezicht in beeld is. Het valt dus meteen op als je iets niet begrijpt. Is er iets niet duidelijk, aarzel dan niet om meer uitleg te vragen.

Meer tips voor een succesvol sollicitatiegesprek? Download ons e-book boordevol praktische sollicitatietips of check de tips van onze vind!ers.
 

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95