Terug naar overzicht

Boost je start: 5 tips om snel je weg te vinden in een nieuwe job

Contract getekend? Klaar om te starten? Check! Nu begint het eigenlijk pas. Wanneer je start in een nieuwe job, komt er heel wat op je af. Op korte tijd wordt er een massa nieuwe informatie op je afgevuurd. Het vergt best wat tijd en energie om dat allemaal verwerkt te krijgen. En dan zijn er nog de nieuwe collega’s. Die willen jou natuurlijk ook graag leren kennen. Hoe ga je het beste om met al die nieuwe indrukken? Met de volgende 5 slimme tips vliegt je inwerkperiode zo voorbij!  

 

 1. Bereid je voor
  Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt ervoor dat je je tijdens je eerste weken enkel op het nieuwe hoeft te focussen. Je kan namelijk terugvallen op expertise die je al hebt. Snel nog even wat specifieke technische kennis opfrissen is dan ook een goed idee. Door goed voorbereid te zijn, vergemakkelijk je niet alleen je inwerkproces, maar laat je ook zien dat je toegewijd en geëngageerd bent om het maximale uit je nieuwe job te halen.
   

 2. Stel vragen en noteer
  Het is helemaal normaal om veel vragen te hebben je eerste dagen. Stel ze dus ook met een gerust hart. Het toont jouw intersse en engagement om de job en de werkomgeving zo snel mogelijk in de vingers te krijgen. Domme vragen bestaan niet en al zeker niet als je nieuw bent. Worden er bijvoorbeeld afkortingen gebruikt die je niet kent? Vraag dan meteen naar de betekenis ervan. Hoe langer je hiermee wacht, hoe moeilijker het na verloop van tijd wordt om de vraag alsnog te stellen én zo loop je het risico om belangrijke info te missen.  
   

 3. Neem initiatief
  Durf ook die eerste dagen initiatief te nemen. Niets leuker toch dan het heft in eigen handen te nemen en zo het verschil te maken? Extra tip: zorg ervoor dat er een collega in de buurt is. Dit is goed voor jouw zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je op iemand kan terugvallen bij vragen. Bovendien kan die persoon je ook onmiddellijk feedback geven zodat je kan groeien in jouw rol. Stel je coachbaar op en wees bereid bij te sturen. Fouten horen erbij, dat is onvermijdelijk. Sterke organisaties wéten trouwens dat fouten ook groeikansen zijn. Dus verdoezel je fouten niet, maar omarm ze en leer eruit. Communiceer over de hindernissen die je tegenkwam en vraag gericht naar tips of oplossingen.
   

 4. Ontdek je eigen aanpak
  Tuurlijk zijn er procedures, maar een deel van de werkvreugde komt uit het feit dat je de ruimte krijgt om jouw eigen invulling te geven aan jouw job. Ontdek welke aanpak het beste bij jouw vaardigheden aansluit; dit kan door met zoveel mogelijk verschillende collega's in contact te komen en je oren en ogen goed te gebruiken. Door snel je eigen werkstijl te ontdekken, heb je meer tijd om die verder te ontwikkelen. En dat komt je werkgeluk zeker ten goede!

 5. Zet in op relaties
  En daarbij bedoelen we niet 'romantische relaties', dat zouden we zelfs afraden in de eerste weken op jouw job ;-) Neen, investeer tijd in het leren kennen van je collega's en teamleden. Dit kan op een losse manier, tijdens de middag- of koffiepauze. Of zelfs wat formeler door gesprekken in te plannen met collega's om een idee te krijgen van hun rol binnen het bedrijf. Goede relaties opbouwen zal je niet alleen helpen om informatie sneller te krijgen en te verwerken, maar ook om jezelf meer op je gemak te voelen in jouw nieuwe omgeving. En we weten allemaal dat fijne relaties op het werk een heel grote bijdrage leveren aan onze goesting om elke dag naar het werk te gaan.

Goesting gekregen om jouw tanden in iets nieuws te zetten? Neem zeker een kijkje op onze jobboard en solliciteer vandaag nog voor de job die helemaal klopt!  

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

 • Jelle Deketele

  Matching Talent

 • Steve Goethals

  Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95