Terug naar overzicht

De 10 vragen die elke hr-manager stelt

Je hebt gesolliciteerd op een vacature en wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Super! Weet dat een goede voorbereiding het verschil kan maken. Wij helpen je alvast op weg met de 10 meest gestelde sollicitatievragen, inclusief antwoord.

Of je nu voor de allereerste keer solliciteert of je hebt al wat ervaring, een sollicitatiegesprek blijft toch altijd spannend. Probeer vooral niet te veel druk op jezelf te leggen. Zie het gesprek als een eerste kennismaking en de kans om na te gaan of jij en het bedrijf bij elkaar passen. Tenslotte is het voor jullie allebei een eerste contact. Wees boven alles eerlijk en positief en blijf vooral jezelf!

De 10 meest gestelde sollicitatievragen

Een sollicitatiegesprek kan je nooit volledig voorbereiden. Wel zijn er een aantal vragen die steevast terugkeren. Heb je een antwoord klaar op die vragen, dan vertrek je vol zelfvertrouwen richting jouw toekomstige job.

1. Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze job?
Lees vooraf de vacature grondig door. Als je goed weet welke vaardigheden belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert, kan je daar tijdens het gesprek handig op inspelen.

2. Wat spreekt je aan in de vacature?
Beperk je bij deze vraag niet louter tot de jobinhoud die je haalt uit de vacaturetekst. Maak van de kans gebruik om aan te geven wat jij precies van de job verwacht. Welke aspecten interesseren je het meest? Waarin wil je verder groeien? Welke ondersteuning verwacht je daarin?

3. Vat kort je werkervaring samen.
Bereid per werkervaring 2 zinnen voor die kort de job samenvatten. Ben je net afgestudeerd? Vermeld dan de ervaring die je opdeed tijdens je studies: vakantiejob, stage, eindwerk, vrijwilligerswerk … Ze tonen dat je zin hebt om te werken en dingen bij te leren.

4. Wat trekt je aan in dit bedrijf?
Bij deze vraag verwacht de hr-manager niet dat je het bedrijf al door en door kent, wel dat je een idee hebt van wat ze doen. Bekijk dus vooraf de website en de sociale media kanalen van het bedrijf waarbij je solliciteert. Online is heel wat informatie terug te vinden, maak er gebruik van!

5. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Eerlijk duurt het langst. Wees open over je motivatie om te vertrekken, maar vermijd om je werkgever in een negatief daglicht te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je nood hebt aan een nieuwe uitdaging.

6. Op welke verwezenlijking ben je het meeste trots?
Dit kan werk gerelateerd zijn, zoals een project dat je tot een goed einde hebt gebracht, of iets uit het privéleven, bijvoorbeeld je huis verbouwen. Als schoolverlater is een geslaagde stage of een event dat je georganiseerd hebt met de jeugdbeweging zeker ook het vermelden waard.

7. Hoeveel wil je verdienen?
Een eerste sollicitatiegesprek is in de eerste plaats een verkennend gesprek en dus te vroeg om over het loon te beginnen. Ga voor je gesprek wel al eens na wat je marktwaarde is, bijvoorbeeld via de online loonwijzer, voor het geval het onderwerp toch ter sprake komt. Door te verwijzen naar de informatie die je daar hebt verzameld, laat je alle opties open. Wees vooral realistisch, anders kom je ongeloofwaardig over. Lees ook zeker onze blog over loon.

8. Vanaf wanneer ben je beschikbaar?
Ga voor je gesprek na wat de wettelijke opzegtermijnen zijn, zodat je geen valse beloftes maakt. Heb je de komende weken of maanden vakantie gepland? Wees eerlijk en open, om misverstanden achteraf te vermijden.

9. Wat zouden je collega’s (of medestudenten) over jou zeggen?
Met deze vraag peilt de hr-manager naar je zelfkennis en wat je sterktes en werkpunten zijn. Bereid twee van elk voor. Zorg vooral dat ze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

10. Heb je nog vragen?
Een sollicitatiegesprek wordt vaak afgesloten met de vraag “Heb je nog vragen?”. Bereid enkele vragen voor, het toont je betrokkenheid en interesse. Enkele voorbeelden: “Hoeveel kandidaten zijn er in de running?”, “Wanneer valt de beslissing?”, “Wat zijn de volgende stappen?”.

Ben jij op zoek naar de job die helemaal klopt? Kom langs in een van onze kantoren of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via Skype. Alvast veel succes!

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95