Terug naar overzicht

Hoe omgaan met de generatiekloof op de werkvloer?

De jongeren van tegenwoordig….of zijn het de ouderen van tegenwoordig….

In het najaar van 2022 was vind! partner van het grote generatiedebat van Etion. Een avond waarop Lector bij HoGent Pascal Roskam enkele inzichten kwam delen rond de uitdagingen wanneer verschillende generaties samenkomen op de werkvloer.

Confronterend? Zéker! Interessant? Absoluut!
We delen dan ook maar al te graag enkele zaken met jullie die we tijdens deze boeiende avond opgestoken hebben.

Goed nieuws! Anders, maar toch gelijk.
 

Laten we starten met het goede nieuws. Over de verschillende generaties heen die vandaag samen moeten werken, zijn de waarden gelijk gebleven.
Best wel verrassend. Zeker aangezien de algemene perceptie is dat de jongeren van vandaag meer waarde hechten aan andere dingen.

Daar is Pascal Roskam het maar deels mee eens. Studies wijzen immers uit dat de waarden, namelijk wat als belangrijk wordt ervaren, op zich dezelfde gebleven. Alleen de concrete invulling is bij de verschillende generaties anders.

Neem nu de universele waarde ‘respect’. Voor de oudste generatie in bedrijven kan dit als invulling krijgen ‘respect voor hiërarchie, voor de baas, voor de leeftijd, de opgedane ervaring’. Voor de jongste generatie, Generatie Y geboren tussen 1986 en 2000, is respect minstens even belangrijk. Echter zien zij het als ‘respect voor iedereen (ook voor hén en hun mening), ongeacht positie, leeftijd, ervaring, gender,…’.
Dezelfde waarde, andere invulling. Dus wat een kloof lijkt, is eigenlijk gebaseerd op een gemene deler. Een inzicht dat helpt om met een mildere bril naar elkaar te kijken en zo vlotter samen te werken. Zo verschillend zijn we helemaal niet.

De generatiekloof is een blijvertje

 Voor zij die worstelen om met verschillende generaties aan één en hetzelfde eiland te werken, hebben we wellicht minder goed nieuws. Want hoewel de babyboomers veelal op weg zijn naar hun pensioen is het niet zo dat de kloof minder groot zal worden. Na de boomers kwam immers Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970), grootgebracht in een heel andere context dan de Y’ers of laat staan de Z’ers die straks de arbeidsmarkt opstuiven.

Veralgemeningen zijn altijd wat gevaarlijk, maar door de band genomen kunnen we stellen dat een collega van Generatie X meer van het conflictvermijdende type is dan een jonge medewerker geboren in 1995.

Die laatste gaat voor authenticiteit, eerlijke communicatie en dan het liefst nog per sms, mail of spraakbericht. We willen niet stellen dat een X’er liefst nog een fax stuurt, maar een snel spraakberichtje op WhatsApp van een veel jongere collega om te zeggen “dat het niet meer gelukt is om een bepaalde opdracht af te werken voor het verlof, ciao, byekes X” dat is vast even slikken.

Vuurwerk én plezier verzekerd de komende jaren dus.

Klaar om van elkaar te leren

Want plezierig, dat kan het zeker zijn én leerrijk ook. Voor alle partijen.
Zo kan een oudere collega haar jonge springer leren dat bellen niet alleen voor ‘emergencies’ is. In sommige omstandigheden is het makkelijker om snel een antwoord te krijgen of de nuances in de stem op te pikken. Een skill waarbij jongeren zeker wat hulp kunnen gebruiken.
De jonge kerel kan dan aan een de pragmatische generatie (geboren tussen ’70 en ’85) tonen dat altijd maximaal presteren misschien niet het hoogste goed is, dat er grenzen mogen en kunnen gesteld worden en het werk ook fun mag zijn. Niet voor niets wordt de pragmatische generatie soms aangeduid als 'burn-out'-generatie. Zo kunnen de verschillende generaties elkaar laten groeien en inspireren. Daar tekenen we toch voor?

Welke rol kan hr spelen?

Als rekruteringspartner waren we uiteraard geïnteresseerd naar deze vraag. Hoe kan een modern hr-beleid hier nu rekening mee houden? Een belangrijk inzicht is dat we niet alleen aandacht mogen hebben voor de jongste generatie op de werkvloer. We hebben de babyboomers nodig om alles werkbaar te houden. Er zijn mathematisch gewoon niet genoeg jongeren om hen te vervangen. En hoewel we in de ‘war for talent’ terecht veel aandacht hebben voor die jonge generatie, mogen we onze oudere collega’s niet uit het oog verliezen. Geen 'one size fits all'-beleid dus, vooral gericht op de jongeren. Wel een divers hr-beleid met oog voor oudere medewerkers die ons zoveel te bieden hebben op het vlak van professionele inzichten, loyaliteit en ervaring.

Na een boeiende avond kunnen we alleen maar besluiten: het botst soms van beide kanten én dat zal het blijven doen, maar deze wrijving geeft glans aan de werkvloer en bevat vele opportuniteiten tot groei voor alle partijen.

Meer te weten komen over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op deze site.

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95