Terug naar overzicht

Sandra Vanbecelaere (vrouwelijke CNC-operator Proferro): “Het stigma dat enkel mannen een bepaalde job kunnen uitoefenen is al lang achterhaald!”

In aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart spraken we met Sandra, een gedreven 41-jarige CNC-operator bij Proferro. Een vrouw in een doorgaans ‘mannelijke’ job. Toch was het voor Sandra een voor de hand liggende volgende stap in haar carrière. Logisch want ze is al haar hele leven gebeten door alles wat met techniek te maken heeft. Ze liet zich niet afschrikken door de vele vooroordelen, zette haar zinnen op een technische job en plukt tot op de dag van vandaag de vruchten van deze beslissing.  

Vanwaar komt die passie voor techniek denk je, Sandra?

“Ik heb eigenlijk nooit anders geweten. Toen ik 12 jaar was en richting het middelbaar moest, was ik er voor mezelf aan uit dat ik in het VTI automechaniek wou gaan studeren. Helaas kreeg ik dat toen thuis niet verkocht. En dus heb ik jarenlang iets anders gestudeerd, goed wetende dat ik later toch eerder de technische toer zou opgaan.”

“Ik voelde gewoon dat ik voor een technische job in de wieg gelegd was. En dus bleef ik niet bij de pakken zitten en besloot om in avondonderwijs een opleiding automechanica te volgen. Mijn passie achterna! Ik merkte dat mijn honger naar technische kennis met deze opleiding nog niet gestild was en dus heb ik een goeie 3 jaar geleden ook nog een voltijdse opleiding motor- en fietsmechanica gevolgd. Als het aankomt op mechanica ben ik uitermate nieuwsgierig en dat zal niet snel veranderen!”

“Dat is niet enkel bij mij het geval trouwens. Ik merk ook dat m’n dochter nu al geïnteresseerd is in techniek. Onlangs riep ze vanuit het niets: “Mama, later wil ik windmolens vermaken!”. Het is fijn dat m’n dochter ook geïnteresseerd is in techniek, al willen we haar niet in een bepaalde richting pushen. Maar laat ons zeggen dat ze later zeker automechanica mag studeren in het VTI als ze dat zou willen (lacht)!”

Met die technische bagage op zak ben je onlangs via vind! in een nieuw professioneel avontuur gestapt. Kan je ons daar wat meer over vertellen? 

“Klopt, ik ben enkele maanden geleden begonnen als CNC-operator bij Proferro. Proferro maakt deel uit van Picanol Group en is met 85 jaar aan ervaring in de sector een gevestigde waarde in de machinebouw. De ideale omgeving dus om mijn technische kennis om te zetten in de praktijk. Ik moet er onder andere machines bedienen, verschillende controles uitvoeren en zelf ook stukken vervangen. Het is echt wel een afwisselende job waardoor ik elke dag opnieuw uitgedaagd word. Dat maakt het zo boeiend.”

“Ook hier had ik opnieuw de kans om een opleiding te volgen en me zo verder te verdiepen in de stiel. Deze keer via de VDAB. Die kans heb ik uiteraard met beide handen genomen. Ik herinner me zelfs nog dat ik dacht: “Ooh, leuk! Weer iets waar ik me in kan vuilmaken!”. Het is jullie intussen wellicht ook wel al opgevallen dat ik graag bijleer als het over mechanica gaat zeker (lacht)?”

Heb je het gevoel dat er anders naar je wordt gekeken op de werkvloer?

“Nee, eigenlijk echt totaal niet. Geen idee vanwaar het komt dat mensen dat denken. Ik voelde me direct welkom en heb ook geen seconde het gevoel gehad dat ik me extra moest bewijzen. Binnen de firma wordt iedereen gelijk behandeld en dat is ook maar niet meer dan normaal. Dat heb ik overigens door m’n hele carrière heen zo ervaren. Ik doe op zich gewoon mijn job en voer die even goed uit als m’n mannelijke collega’s, dus waarom zou er anders naar mij gekeken moeten worden?”

Hoe komt het volgens jou dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn binnen technische jobs?

“Ik denk dat er nog veel vrouwen afgeschrikt worden door het fysieke aspect, al is dat absoluut nergens voor nodig. Oké, ik ben niet van de grootste en dus moet ik soms wel eens op de toppen van m’n tenen staan om stukken te kunnen losdraaien. Maar dat is het dan ook. De dag van vandaag worden er heel wat hulpmiddelen aangereikt om het werk te verlichten en veiliger te maken, zowel voor vrouwen maar evengoed voor mannen. Het belang van brute kracht neemt alsmaar af en er wordt gezorgd voor ergonomie voor iedereen. Zonder uitzonderingen. Door zelf in de job te staan, kan ik bevestigen dat het fysieke aspect van de job echt best goed meevalt. Laat dat vooroordeel dus alstublieft geen belemmering zijn om niet voor deze job te kiezen!”

Goed om te weten. Welk ander advies zou je vrouwen geven die nog twijfelen om de stap te zetten?

“Simpel: niet twijfelen, gewoon doen. Staar je niet blind op de vele vooroordelen die er jammer genoeg nog steeds zijn rond jobs in doorgaans ‘mannelijke’ sectoren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er van die vooroordelen niets van aan is. Laat je zeker niet afschrikken door het stigma dat enkel mannen een bepaalde job kunnen uitoefenen. Want dat is allesbehalve het geval. Bovendien wordt ook iedereen hetzelfde behandeld binnen de firma, of je nu een man of een vrouw bent. Ik kan jullie een technische job alleszins warm aanbevelen!”

Bedankt voor dit boeiende gesprek, Sandra. We wensen je nog veel werkvreugde bij Proferro toe! 

Het inspirerende verhaal van Sandra is tot op heden helaas eerder uitzondering dan regel. Uit recente studies blijkt namelijk dat slechts 9% van de medewerkers in een technische job een vrouw is. Mede door de technologische vooruitgang op de werkvloer en jongeren die de stereotypen doorbreken dankzij hun studiekeuze, wordt verwacht dat dit cijfer de komende jaren enkel maar zal toenemen. En dat kunnen we bij vind! enkel maar aanmoedigen. 

Overtuigd geraakt om carrière te maken in de technische sector? We hebben heel wat interessante openstaande vacatures voor je in de aanbieding. Neem gerust een kijkje: https://www.vindeenjob.be/techniek

 

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95