Jelle Deketele
Matching Talent
Onze TalentTeams vinden duurzame matches voor jou
Waar ligt jouw talent?
Denk je erover na om op zoek te gaan naar een nieuwe job? Wat de reden ook is, neem geen overhaaste beslissingen. Want ook binnen het bedrijf waar je momenteel werkt, zijn er vaak heel wat mogelijkheden. Een aanpassing van je takenpakket, een andere afdeling, een nieuwe functie, nieuwe verantwoordelijkheden … Neem initiatief en vraag een gesprek met je leidinggevende. Want de job die helemaal klopt, die heb je vaak zelf in handen.
Je hebt nood aan een nieuwe uitdaging, de balans tussen werk en privé is zoek, je haalt geen voldoening meer uit je job, je vraagt je af of je nog wel op je plaats zit … Iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: twijfels steken de kop op en je denkt eraan om van job te veranderen.
Op zich is er niets mis mee om even stil te staan bij je huidige job. Mensen evolueren, net als hun job en het bedrijf waarin ze werken. Alleen is je ontslag indienen en opnieuw beginnen niet altijd de enige optie. Want wat als je kon kiezen voor een nieuwe job zonder van werkgever te veranderen?
Die zogenoemde interne mobiliteit is iets wat steeds meer bedrijven stimuleren. Zo hoeven ze namelijk niet extern op zoek naar een nieuwe medewerker, wat hen tijd en geld bespaart, ze verhogen de betrokkenheid van hun medewerkers en ze vermijden dat er kennis uit het bedrijf vertrekt. En ook voor jou biedt het heel wat voordelen. Want een nieuw takenpakket, meer verantwoordelijkheid of een compleet nieuwe functie kan voor een frisse wind zorgen in je carrière, zonder dat je daarom helemaal opnieuw moet beginnen. Een win-win dus …
Interne mobiliteit betekent natuurlijk dat je enkel van job verandert, niet van werkgever. En vaak lopen die twee door elkaar … Neem dus zeker de tijd om alles op een rijtje te zetten vooraleer je het gesprek aangaat. Met deze 5 vragen helpen we je alvast op weg:
In de job die helemaal klopt, krijg je de kans om te doen wat je graag doet, vliegt de tijd voorbij en haal je energie uit je werkdag. Dankzij een takenpakket dat volledig in lijn ligt met jouw interesses en talenten. Kijk naar je huidige job en lijst enerzijds je favoriete taken op en anderzijds de taken die veel inspanning vragen. Wat is de verhouding tussen beide? Maak voor de tweede groep taken een keuze: wil je ze blijven doen, vraag dan om bijkomende opleiding. Wil je ervan af, bekijk dan samen met je leidinggevende om je takenpakket bij te sturen.
Je spendeert heel wat uren op je werk. Dus is het belangrijk dat je er jezelf kunt zijn. Sluiten de normen en waarden van het bedrijf aan bij wat jij belangrijk vindt? Kan je je vinden in datgene waar ze voor staan? Is een familiale KMO echt jouw ding of voel je je pas als een vis in het water in een grote multinational? Kortom, hoe ziet jouw ideale werkgever eruit? En past het bedrijf waar je momenteel werkt in dat plaatje?
Collega’s zijn een cruciale factor in de job die helemaal klopt. Naast de vertrouwenspersoon of rechtstreeks leidinggevende zijn zij vaak het eerste aanspreekpunt wanneer het wat stroef loopt. Ligt er iets op je lever, dan moet je erover kunnen praten. Binnen je eigen afdeling of daarbuiten. En in het ene bedrijf zijn conflicten nu eenmaal makkelijker bespreekbaar dan in het andere, iets wat voor een groot stuk wordt bepaald door de bedrijfscultuur.
Deze vraagt lijkt op het eerste zicht misschien cliché. Toch is het belangrijk om ze jezelf af en toe te stellen. Want je job evolueert, en jij ook. Wat verwacht jij van een job? Wat zijn je ambities? Zijn ze dezelfde gebleven of heb je jezelf door de jaren heen nieuwe doelen gesteld? Welke uitdagingen heb jij nodig om gelukkig te zijn? En kan je huidige werkgever je die bieden? Krijg je de ruimte om bij te leren en te groeien, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak?
Vaak lijkt het gras groener aan de overkant. Maar is dat ook echt zo? Ga op onderzoek. Hoe ziet jouw job in een ander bedrijf eruit? In welke sectoren kan je terecht met jouw talenten? Kan je jezelf verbeteren? Kijk daarbij verder dan het loon en andere financiële voordelen. Want ook de sfeer, de collega’s, de afstand woon-werk en de opleidingsmogelijkheden zijn zaken die ongetwijfeld meespelen in jouw beslissing.
Je hebt de 5 vragen doorlopen en komt tot de vaststelling dat jouw job toch niet helemaal klopt? Neem initiatief!
Heb je beslist om toch de stap te zetten en te solliciteren? Wij helpen je graag in je zoektocht tijdens een vrijblijvend gesprek. Of bekijk hier alvast de recentste vacatures in jouw regio.