Terug naar overzicht

Moet ik hier echt álles alleen doen?

door Ondernemer Talent Nathalie Christiaens
 

Als ondernemer ontmoet ik wel vaker andere ondernemers op informele momenten. Eén thema komt telkens terug in de gesprekken: medewerkers! “Ze nemen toch zo weinig verantwoordelijkheid op, Nathalie.” “In plaats van zélf eens goeie voorstellen te doen, lijkt het wel alsof ik altijd in hún plaats moet denken.” “Bij sommige werknemers krijg ik echt het gevoel dat ze niet betrokken zijn, dat het hen allemaal weinig kan schelen.” En nog een klassieker: “Ze kennen wel goed hun rechten, maar hun plíchten?” Meestal volgt dan een diepe zucht en lijkt er maar één remedie te zijn: (nóg) wat harder werken.

Medewerkers in plaats van werknemers

Tot een aantal jaar geleden was dit ook voor mij heel herkenbaar. Niet dat ik medewerkers als een last beschouwde, wel was ik de spin die centraal in het spinnenweb zat. Ik had het gevoel dat ik elke beslissing zelf moest nemen en dat alles op mijn schouders terechtkwam. Als je bedrijf begint te groeien, is dat echter niet meer haalbaar. Dus zocht ik naar manieren om mijn medewerkers te laten meedenken, meebeslissen en ook meegroeien met vind!. En omdat je nooit alles zelf kunt weten, liet en laat ik me daar ook bij coachen. Sindsdien spreek ik nooit meer over “werknemers”, wel over "medewerkers". We bouwen samen aan hetzelfde verhaal.

Vertrouwen en waardering als motor voor verandering

Toen de Nederlandse auteur en (management)coach Jan van Setten op 12 mei 2017 op onze ontbijtsessie kwam spreken, viel het me op dat wij een aantal kernpunten uit zijn boek ‘Hoe krijg ik ze zover? - Draagvlak zonder dwang’ al een viertal jaar toepassen. Zo heeft hij het over vertrouwen en waardering als motor voor verandering. De teams bij vind! krijgen heel veel autonomie om oplossingen uit te werken en knopen door te hakken. Eigenlijk logisch, want ze ondervinden daarna zelf de gevolgen van hun beslissing. Wanneer ik vroeger het gevoel had dat iets verkeerd dreigde te lopen, wilde ik altijd zelf ingrijpen. Ondertussen heb ik geleerd dat ik het team het werk moet laten doen en het vertrouwen moet hebben dat wat niet goed is, zichzelf op termijn corrigeert.

Positieve communicatie

Een ander kernpunt is glasheldere en open communicatie. Ik merk dat onze medewerkers vandaag dingen tegen elkaar kunnen en durven zeggen die ze enkele jaren geleden niet zouden hebben uitgesproken. Ontstaan er wrijvingen of loopt er iets fout, dan steken ze op eigen initiatief de koppen bij elkaar. Op een positieve manier met elkaar omgaan, zit soms ook in je woordenschat. Bij vind! hebben we het woord ‘maar’ geschrapt. Niet meer ‘ja, maar…’ dus. Wel samen zoeken naar oplossingen die voor elke medewerker goed zijn.

Werken aan mijn bedrijf

Deze manier van werken is nooit af natuurlijk. We werken er nog elke dag aan. Ik merk wel dat het me heel wat gemoedsrust heeft gegeven, en tijd om me meer te focussen op de strategie en minder op de dagelijkse operationele zorgen. Ik kan bezig zijn met morgen in plaats van met vandaag, met werken ‘aan’ in plaats van ‘in’ mijn bedrijf. Net dat is wat een ondernemer moet doen. Bovendien geeft het ook mijn teams veel meer voldoening wanneer ze zelf beslissingen nemen en elkaar doen groeien. En een team in actie zien, vol positieve energie, dat geeft me telkens opnieuw een energieboost!

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95