Terug naar overzicht

vind!er Houda doet mee aan de Ramadan: "Een werkgever kan écht het verschil maken met flexibiliteit"

De Ramadan 2024 nadert z'n einde. Een maand lang vasten alle moslims. Geen eten. Geen drinken. Even volledig in het reine komen met jezelf. Dat is op zichzelf al geen evidente opdracht, maar hoe combineer je dat met een full-time job? We vroegen het aan Houda, Matching Talent bij Techniek Kortrijk én plichtsbewuste moslima. 

Houda, jij bent de enige vind!er in jouw team die ook moslima is. Jij doet mee aan de Ramadan. Neem je ons even mee wat de Ramadan precies is én wat het voor jou betekent? 

Houda: Natuurlijk, graag. De Ramadan is de heilige maand van de islam. Tijdens deze maand vasten moslims tussen zonsopgang, Fajr genoemd, en zonsondergang, wat we Maghrib noemen. Niet alle moslims doen mee. Kinderen, zieken en zwangere vrouwen mogen wel gewoon overdag eten en drinken. Ik was 12 jaar toen ik voor de eerste keer deelnam aan de Ramadan en dit jaar ben ik toe aan mijn 12de keer.

Ik kan niet meer zeggen dan dat het écht wel een bijzondere periode is. Ik hecht sowieso veel belang aan mijn geloof en de Ramadan is zoveel meer dan enkel en alleen 'vasten'. Het is gewoon een heel sociale en warme periode. Want elke avond, wanneer we het vasten breken met de Iftar - onze maaltijd na zonsondergang -, komen we met de hele familie samen, eten we onze buikjes rond en bespreken we de dag. Een heel gezellig samenzijn, en ook wel heel erg druk (lacht). De Ramadan is dus ook een maand waarin we de banden met onze familie versterken.  

Hoe valt het mee om full-time te werken en te vasten? 

Eerlijk, het is makkelijker tijdens de werkweek dan in het weekend. Want je werkt, dus de tijd gaat snel voorbij. Je bent bezig en je hebt simpelweg geen tijd om stil te staan bij je knorrende maag. Tijdens het weekend kan het al eens moeilijker zijn, zeker als ik een rustige dag voor de boeg heb. 

's Avonds kruip ik wel redelijk snel in bed, aangezien we voor de zon opkomt al ontbeten moeten hebben. En geloof me, de zon komt momenteel héél vroeg op. Om dat vol te kunnen blijven houden, moet ik er wel voor zorgen dat ik voldoende rust. Voor jezelf zorgen is ook tijdens de Ramadan heel belangrijk.  

Klopt het dat jullie tijdens de dag niets mogen drinken? Zelfs geen water? 

Ja, dat klopt. Ik ben wel dankbaar dat de heilige maand deze keer niet in de zomer valt, want dat maakt het nog een tikkeltje zwaarder. Het grappige is dat ik soms de vraag krijg van niet-moslims: 'Mag je je dan wel douchen en mag je je tanden poetsen?'.  

Jullie hoeven zich geen zorgen te maken! Dat mag zéker. De Ramadan gaat over discipline, reflectie en persoonlijke groei, niet over het verwaarlozen van hygiëne! (lacht). Ook vragen mensen soms: 'is dat wel gezond?'. Maar ondertussen is intermittent fasting ook wel al wat bekender en weten we dat het wel degelijk gezond is. Zowel voor het lichaam als voor de geest. Even ontgiften, even resetten. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat de Ramadan 'intermittent fasting' voor gevorderden is. 

Wat kunnen je werkgever en collega's doen om jou te steunen tijdens de Ramadan? 

Het vasten is mijn eigen keuze, ik kies daar met volle overtuiging voor. Dus mijn collega's hoeven zich echt niet schuldig te voelen als ze in mijn aanwezigheid wel eten en drinken. Dat stoort me écht niet. Het is natuurlijk wel heel fijn dat ze af en toe vragen hoe ik me voel.  

Over het algemeen kan ik wel zeggen dat wat flexibiliteit qua werkuren tijdens de Ramadan meer dan welkom is. Zo werken mijn beide ouders in een ploegensysteem. Als ze werken tijdens de late shift mogen ze hun pauze vroeger opnemen om zo toch het vasten te breken en niet nog langer te moeten wachten. En ook in mijn eigen team zorg ik ervoor dat ik tijdens de heilige maand in de week dat mijn ouders de late shift hebben een half uur vroeger begin te werken. Op die manier kan ik samen met mijn zus al starten met de voorbereidingen van de Iftar terwijl mijn ouders dan nog aan het werk zijn. 

Wat eten jullie dan tijdens zo'n maaltijd om het vasten te breken? 

Vanalles, maar minder dan je zou denken. Je denkt altijd 'ik heb ontzettend veel honger', maar in de realiteit gaat die honger heel snel liggen. De Iftar start altijd op dezelfde manier. Met een dadel, een glas melk en nadien een traditionele rijke soep met linzen en kikkererwten. Mijn ouders nemen die dadel en de Harira-soep mee naar hun werk en kunnen zo toch dit belangrijke moment met elkaar delen. Daar zijn ze hun werkgever dankbaar voor. Daar maak je echt een verschil als bedrijf. Daarmee toon je niet alleen begrip voor religieuze praktijken, maar bevorder je ook een inclusieve en ondersteunende werkomgeving. 

De Ramadan valt dit jaar samen met de paasperiode. Vormen die chocolade-eitjes niet net een extra uitdaging? 

Nee hoor, ik heb de eitjes die ik kreeg van onze CEO Charlotte gewoon bewaard voor 's avonds en ik heb ervan genoten bij een lekker tasje thee. Zo zie je maar dat de Ramadan goed is voor de discipline (lacht). 

Over enkele dagen vieren jullie het einde van de heilige maand. Wat zijn jouw plannen? 

Ja klopt, het Suikerfeest, of hoe wij moslims het noemen: het Eid al-Fitr-feest, valt dit jaar in de week. Ik heb een dag verlof genomen, want er komt wel heel wat bij kijken. Alle moslims dragen dan nieuwe kleren én ik heb mijn kappersafspraak ook al ingepland. Ik heb er zin in! Heel het huis is gepoetst, de dag start dan met een ontbijt en dan een gebed in de moskee.

We vieren het met de hele familie, we gaan met meer dan 40 personen zijn. Je kan je al voorstellen dat het er luid aan toe zal gaan tijdens de lunch. Dan volgt er nog thee met zoet in de namiddag en dan gaan we ook nog andere familieleden en vrienden bezoeken. Daarna volgt nog het avondeten. En wie weet, de vrouwen zullen misschien wel eens dansen ook. Je hoort het, eten en feesten. Een heerlijke dag in alle betekenissen van het woord! 

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95