Terug naar overzicht

Studentenarbeid: wat moet je weten?

Mag ik wel aan de slag als jobstudent?

Ben je ouder dan 16 jaar én volg je voltijds onderwijs? Of ben je 15 jaar én heb je de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs afgewerkt? Dan kan je zonder probleem wat bijverdienen tijdens de vakantie of het weekend.

Hoeveel mag ik verdienen?

Als jobstudent kan je rekenen op hetzelfde minimumloon als de andere medewerkers uit de sector waarin je actief bent. Blijven je totale inkomsten onder een bepaald bedrag, dan betaal je geen belastingen. Voor 2019 bedraagt het maximum 11 042,86 euro. Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.

Behouden mijn ouders het recht op kinderbijslag?

Werk je als student in het eerste, tweede en vierde kwartaal niet meer dan 240 uur, dan blijf je recht hebben op kinderbijslag. Werk je meer, dan krijg je geen kinderbijslag voor het kwartaal waarin je te veel hebt gewerkt.
In het derde kwartaal (zomervakantie) mag je onbeperkt werken wanneer je na de zomer verder studeert.

Hoeveel dagen per jaar mag ik werken?

Voortaan wordt het maximum niet meer uitgedrukt in dagen, maar in uren. Per jaar mag je maximaal 475 uur werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je kiest zelf wanneer je de uren presteert. Geen idee hoeveel dagen je al hebt gewerkt in 2019? Raadpleeg je persoonlijke teller op Student@work van de RSZ.

Wat als ik meer dan 475 uur heb gewerkt op jaarbasis?

Wil je meer werken als jobstudent? Dat kan, maar vanaf het 476ste gewerkte uur ga je over naar het gewone werknemersstatuut met de daarbij horende sociale zekerheid. Jij en je werkgever betalen vanaf dat moment hogere sociale bijdragen en je houdt minder nettoloon over. Opletten dus!

Hoeveel uur mag ik werken per dag?

De normale arbeidsduur voor jobstudenten is gemiddeld 8 uur per dag en maximum 38 uren per week. Voor bepaalde sectoren, bijvoorbeeld de horeca, zijn er wel uitzonderingen. Als meerderjarige student heb je recht op inhaalrust wanneer je overuren presteert. Deze inhaalrust moet je voor het einde van de volgende week in één keer opnemen. Ben je minderjarig? Voor jou gelden veel striktere voorwaarden om overuren te presteren.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95