Terug naar overzicht

Waarom een thuisgevoel op het werk werkt

We brengen bijna evenveel tijd door op het werk als thuis. Veel meer dan een werkplek worden bedrijven een plaats waar medewerkers zich thuis voelen, zich ontplooien en groeien. Wilt u in uw bedrijf ook een thuisgevoel creëren? Hoe ver kunt u hier als bedrijf in gaan? Wat werkt echt? En is het de investering waard? Wij gingen op onderzoek en helpen u op weg met enkele concrete tips.

De nieuwe werkplek: hype of trend

Er gaat steeds meer aandacht naar een aangename en ergonomische werkplek. Of het nu een voorbijgaande hype is of niet, feit is dat je de invloed van een werkomgeving niet mag onderschatten. Geluid, licht, geur, luchtkwaliteit… Eén voor één hebben ze een invloed op de prestaties en het welzijn van medewerkers. Een aantrekkelijke werkomgeving werkt inspirerend, stimuleert creativiteit en bevordert de teamgeest. Het laat medewerkers toe om hun job optimaal uit te oefenen en in de beste omstandigheden hun doelstellingen te realiseren. 

Landschapsbureau vs. individueel kantoor

Vandaag de dag wordt het landschapsbureau meer en meer als de nieuwe norm beschouwd. Het biedt dan ook heel wat voordelen: de beschikbare ruimte wordt optimaal benut en de communicatie verloopt een stuk vlotter. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele belangrijke factoren: 

Een van de pijnpunten bij open landschapsbureaus is de akoestiek. Er wordt druk getelefoneerd, collega’s overleggen snel even aan hun bureau en niemand slaagt erin om zich echt te concentreren. Een goede demping van het geluid door het gebruik van akoestisch materiaal is een belangrijke eerste stap. 

Maak je de keuze om alle medewerkers in één en dezelfde ruimte te laten werken, voorzie dan voldoende aparte ruimtes ingericht met een specifiek doel: afgescheiden overlegruimtes, prikkelvrije focusruimtes en ontspanningsruimtes.

Doordacht en structureel

Van kleine tot meer ingrijpende maatregelen, het gaat uiteindelijk over veel meer dan infrastructuur. Het is even belangrijk dat de investeringen die je doet, doordacht zijn en deel uitmaken van de bedrijfscultuur. Zodat het niet beperkt blijft tot uiterlijke schijn en meer is dan gewoon meesurfen op een of andere trend. Een duurzame werkplek vertaalt de filosofie en ambities van het bedrijf en wordt gedragen door zowel medewerkers als management. Het zit verankerd in het DNA en wordt geleefd tot in de details.

Waarom zou u als bedrijf investeren?

De werkplek van de toekomst stimuleert het thuisgevoel, verhoogt het werkplezier en houdt rekening met alle generaties binnen een bedrijf. Nog niet overtuigd? Wij geven u drie concrete argumenten: 

Het is wetenschappelijk bewezen: een medewerker die zich goed voelt op het werk functioneert beter, is minder vaak ziek en doet zijn werk ook gewoon goed. En daar worden ook uw klanten beter van. Tip: laat uw medewerkers mee beslissen over de ingrepen die u wil doen, dan creëert u meteen een hogere betrokkenheid. Twee vliegen in één klap!

Uiteraard straalt de bevlogenheid van uw medewerkers ook af naar de buitenwereld. Met een innovatieve werkplek profileert u uzelf als een aantrekkelijke werkgever en maakt u uw bedrijf interessant voor potentiële kandidaten. Duurzame groei verzekerd!

Hoe wilt u dat uw organisatie gezien wordt door uw klanten en leveranciers? Als inspirerend, ambitieus en gedreven? Sluit de inrichting van uw bedrijf aan bij de visie van uw bedrijf, dan komt u naar buiten met een consistent merkverhaal, wat dan weer bijdraagt tot uw imago. De keuze om al dan niet samen te werken met een bedrijf is nu eenmaal niet altijd gebaseerd op naakte cijfers. Ook het gevoel om bij te dragen aan een uniek groeiverhaal speelt ongetwijfeld mee.

5 tips om een thuisgevoel te creëren op het werk

 1. Groen groener groenst

Haal buiten naar binnen! Ga voor groen en richt uw werkplek in met planten. Groot en klein, hoog en laag, alles kan. Je creëert niet alleen een huiselijke sfeer, ook de luchtkwaliteit en hoeveelheid zuurstof stijgen aanzienlijk.

 1. Ruimte voor focus en rust

Studies hebben het al meermaals bevestigd. Afgelijnde focusmomenten afgewisseld met korte time-outs zorgen voor meer creativiteit en een efficiënter tijdsgebruik. Voorzie een aparte ontspanningsruimte die verduisterd kan worden, waar medewerkers terechtkunnen voor een kort dutje tijdens de werkdag.

 1. Beweging

Op een duurzame werkplek is er ruimte om afwisselend staand, zittend of fietsend te werken: een bureau met fiets, een bureau om rechtopstaand te werken, zitballen, ergonomische krukken … Door regelmatig van plaats te wisselen, wordt de fysieke belasting bovendien tot een minimum herleid. Daarnaast is er voldoende ruimte voor ontspanning: een partijtje pingpong, fitness of een wandeling in de tuin. Zo investeert u als bedrijf in de fysieke en mentale gezondheid van uw medewerkers.

 1. Ontmoetingsplek 

Meer en meer duiken in bedrijven ruimtes op waar medewerkers op een informele manier kunnen ontspannen en even de gedachten kunnen verzetten. Een gezellige bar, een cosy zithoek of een knusse ontspanningsruimte. Om over de middag samen te lunchen, na de werkdag even na te praten onder collega’s of als locatie voor het teamoverleg.

 1. Kantoorhond

Uw teergeliefde huisdier meenemen naar kantoor een goed idee? Ja! Een kantoorhond zorgt voor de nodige portie positiviteit en ontspanning. Het is bovendien de perfecte gespreksopener voor bezoekers. Is er een hond in de buurt, dan is de sfeer meteen wat losser. Even de benen strekken? Dan is de hond even uitlaten de ideale motivatie om een frisse neus te halen.

vind! inspireert

Bij vind! zijn we er steevast van overtuigd dat doordacht investeren in een werkplek werkt. En dat sluit perfect aan bij onze visie “Elke kandidaat met goesting naar het werk”. In al onze nieuwe kantoren is werkplezier dan ook de rode draad. We zijn ervan overtuigd dat werken gelukkiger maakt dan niet werken. Dus draagt elke vind! werkplek bij tot het werkgeluk van kandidaat én vind!er.

Meer weten? Lees dan zeker onze blog “Iedereen met goesting én fit naar het werk”

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

 • Jelle Deketele

  Matching Talent

 • Steve Goethals

  Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95