Terug naar overzicht

Het sollicitatiegesprek: hoe maak je als bedrijf het verschil?

De ideale kandidaat heeft gereageerd op je vacature en je nodigt hem of haar uit op gesprek. Een eerste gelegenheid om elkaar persoonlijk te spreken, wat beter te leren kennen en na te gaan of jullie wel bij elkaar passen. Door de schaarste op de arbeidsmarkt solliciteer je als bedrijf steeds vaker voor een kandidaat, en niet omgekeerd. En dat is zeker het geval bij technische bedrijven. Maak het verschil vanaf het eerste sollicitatiegesprek en pak het anders aan dankzij deze tips.

1. Plan een eerste kennismakingsgesprek via video of telefoon

Kandidaten die aan het werk zijn, zijn niet altijd overdag beschikbaar. En ook de mobiliteit speelt op vandaag een belangrijke rol. Overweeg dus zeker om het eerste kennismakende gesprek via videogesprek of zelfs telefonisch te laten doorgaan. Zo heb je al snel een idee van de persoon achter het cv en kan je tijdens een tweede live gesprek dieper ingaan op de ambities en motivatie van de kandidaat.

2. Stel een rondleiding voor

Is het sollicitatiegesprek goed verlopen? Stel dan meteen een korte rondleiding in het bedrijf voor. Zo kan een kandidaat zich al een beeld vormen van zijn of haar toekomstige werkplek en collega’s, en creëert hij of zij meteen een eerste band met je bedrijf. Een band die er misschien voor zorgt dat de kandidaat voor jouw bedrijf zal kiezen.

3. Praten is zilver, zwijgen is goud

Vermijd dat je tijdens een sollicitatiegesprek te veel zelf aan het woord bent. Het is vooral belangrijk om te luisteren naar de kandidaat die bij jou op gesprek komt. Probeer te achterhalen wat hij of zij belangrijk vindt, welke ambities hij of zij koestert… Bespreek pas daarna het cv.

4. Organiseer een proefdag

Een handige manier om te weten of iemand binnen je bedrijf past, zowel van de kant van de kandidaat als van de werkgever, is die persoon een dagje laten meedraaien. Je ziet hoe de kandidaat zich gedraagt in zijn werkomgeving, hoe het contact met de collega’s verloopt en ook voor hem of haar is het een uitgelezen kans om te proeven van de job en de sfeer binnen je bedrijf.

5. Geef snelle en correcte feedback

Komt een kandidaat uiteindelijk niet in aanmerking voor de job? Wimpel hem of haar niet af met een kort mailtje of onpersoonlijk bericht, maar geef eerlijk en constructief feedback. Die feedback kan de kandidaat helpen bij volgende sollicitaties, waardoor hij of zij ongetwijfeld op een positieve manier tegen anderen zal spreken over jouw bedrijf.

6. Kijk verder dan het cv

Staar je niet blind op het cv van een kandidaat. Ambities, persoonlijkheid en talenten staan niet altijd letterlijk op een cv vermeld, maar zijn vaak des te belangrijker.

7. Wacht niet te lang met beslissen

Laat een kandidaat niet te lang wachten op nieuws na het gesprek. Zeker gezien de schaarste op de arbeidsmarkt riskeer je dat een ander bedrijf met je kandidaat gaat lopen. Bovendien is het slecht voor het imago van je bedrijf.

8. Stel de kandidaat gerust

Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen twee evenwaardige gesprekspartners. Zeker bij een eerste kennismakend gesprek is het belangrijk om de kandidaat duidelijk te maken dat het om een eerste contact gaat, met de bedoeling om na te gaan of jullie bij elkaar passen. En dat in beide richtingen.

Wil jij graag nog meer tips ontvangen? Download ons gratis e-boek boordevol HR-tips hier.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95