Terug naar overzicht

vind!ers rond de tafel: Women's Equality Day 2022

In ‘vind!ers rond de tafel’ zitten we regelmatig met enkele vind!ers samen om een bepaald topic aan te kaarten. Zo kunnen we onze inzichten met jullie delen. Naar aanleiding van Women’s Equality Day 2022 schoven onze vind!ers Isabelle, Laurèle en Imme bij aan tafel. Als vrouwelijke recruiters met heel wat ervaring in de hr-sector konden we ons voor dit onderwerp geen betere gesprekspartners wensen. Ervaren zij anno 2022 tijdens het wervingsproces voor technische, IT en engineering profielen nog veel verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten of is de genderkloof op professioneel vlak intussen zo goed als gedicht?

We vroegen het aan onze experten Isabelle, Laurèle en Imme.

Bij vind! wordt er gerekruteerd in doorgaans overwegend mannelijke sectoren, namelijk ICT, engineering en techniek. Krijgen jullie dan ook uitsluitend mannelijke kandidaten over de vloer?

Imme (Matching Talent in Techniek): “Niet uitsluitend, maar het valt wel op dat er beduidend minder vrouwen op onze vacatures reageren. Dat is jammer. Toch moeten we dit voor technische profielen ook wat nuanceren. Voor bepaalde jobs moet er rekening gehouden worden met het fysieke aspect. 8u per dag in een magazijn allerhande zware spullen in een hoog rek plaatsen, dat is niet elke vrouw gegeven. Ik zou het alvast niet kunnen met mijn kleinere gestalte (lacht). Tuurlijk zijn er ook vrouwen die dit fysieke werk kunnen uitoefenen, maar de realiteit is dat er meer mannen zijn met die fysieke eigenschappen. Daar tegenover staat dat er voldoende functies zijn die vrouwen evengoed aankunnen: denk maar aan heftruckchauffeur bijvoorbeeld…we weten toch allemaal dat vrouwen voorzichtigere chauffeurs zijn (hilariteit).”

Isabelle (Matching Talent in ICT): “De ICT-sector mag dan wel fysiek een pak minder belastend zijn, toch valt er ook hier een zelfde tendens waar te nemen. Het gros van de kandidaten is mannelijk. Zo kom je natuurlijk in een vicieuze cirkel terecht: het merendeel van de ICT-teams bestaat uitsluitend uit mannen waardoor vrouwen minder snel geneigd zijn om als enige vrouw in een team vol mannen te stappen. Kandidaten vragen dan soms ook letterlijk ‘zijn er nog vrouwen in het team?’ en als we dan nee moeten zeggen, slaat de twijfel soms toe.”

Laurèle (Commercieel Talent in Engineering): “Als ik zo even een ruwe schatting moet maken, dan kom ik toch uit op een verhouding van 90% mannen en 10% vrouwen. Dus er is wel nog wat werk aan de winkel! Ik merk wel op dat vrouwen sneller reageren op jobs in specifieke sectoren. Denk maar aan een job als interieurarchitect, productontwerper of technisch tekenaar. Daar zit het evenwicht al een stuk beter. ”

Er solliciteren dus nog steeds een pak meer mannen dan vrouwen voor functies in een technische omgeving. Enig idee waarom dat zo is?

Isabelle: “Volgens mij hangt het af van de intrinsieke motivatie en interesse om in een technische omgeving aan de slag te gaan. Het is stereotiep, maar over het algemeen tonen mannen meer interesse in technische snufjes dan vrouwen. En dan is werken in een technische omgeving voor hen net een iets logischere stap dan voor de meeste vrouwen.Daar kan en moet onderwijs een bepalende rol in spelen. Jonge meisjes wéten vaak niet eens welke toffe jobs er allemaal zijn binnen de technische sector. Ze hebben weinig rolmodellen in hun familie of vriendenkring en zien ook zelden technisch geschoolde talenten in de media waar ze zich aan kunnen spiegelen. Dat moet anders. Door kinderen op jonge leeftijd op een speelse manier kennis te laten maken met techniek, ICT en engineering wakker je ongetwijfeld bij meerdere meisjes interesse aan.
Als je nu als meisje een technische richting wilt volgen, zit je maar al te vaak als enige meisje tussen 20 jongens in de klas. En dat is allesbehalve ideaal als je ’t mij vraagt.”

En werkgevers? Welke rol kunnen zij spelen?

Imme: “We merken dat werkgevers absoluut open staan voor vrouwen. Daar zien we de voorbije 5 jaar een mooie evolutie. Ze beseffen dat diversiteit in het algemeen het evenwicht en de dynamiek in een team ten goede komt."

Isabelle: “Soms rijst de vraag of het invoeren van quota een goed idee is. Daar ben ik niet voor te vinden. Zo werk je indirect positieve discriminatie in de hand en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Op zich is het vrij simpel: de meest geschikte kandidaat moet de job krijgen. Daar hoeft geslacht of gender geen rol in te spelen. Vrouwen dienen aangenomen te worden in technische sectoren omwille van hun talenten en kwaliteiten - en die hebben ze zeker - en dus niet omdat er een quota is opgelegd.”

Laurèle: “Klopt! Het moet wel gezegd worden dat we bij vind! vooral samenwerken met bedrijven met een bepaalde hr-maturiteit en een positief hr-beleid. ‘Betere bedrijven’ noemen we dit. Het zijn ook deze bedrijven die de uitdagingen snappen en open staan voor iedereen die de juiste competenties heeft. De verloning is ondertussen ook helemaal gelijk getrokken en ook qua doorgroeimogelijkheden zien we geen verschil.”

Imme: "Veel bedrijven hebben de laatste jaren ook geïnvesteerd in bijvoorbeeld sanitair om alles toegankelijk  te maken voor vrouwen. Dat was jaren geleden nog anders. Toen konden we soms helemaal geen vrouwen voorstellen aangezien er onvoldoende faciliteiten waren. 

Wat kunnen we doen om meer vrouwen warm te maken om in een technische omgeving aan de slag te gaan?

Laurèle: “Zoals Isabelle aanhaalde: meisjes veel sneller in contact laten komen met techniek, ICT en engineering. Zowel in het onderwijs als in hun vrije tijd. Op iets latere leeftijd kan de interesse ook groeien door een technische vakantiejob uit te oefenen. Meer en vroeger informeren – en vooral op een luchtige manier – kan dus zeker voor heel wat meer vrouwelijke interesse zorgen.”

Imme: “En laten we ook zeker de mannen niet vergeten, ook zij hebben een rol te spelen. Binnen de technische sector wordt er nog vaak in ploegen gewerkt. Niet altijd evident als de vrouw hoofdzakelijk de zorgrol binnen een gezin opneemt. Maar ook daar merken we een verschuiving. Zo kwam er maandag een man op interview die solliciteerde voor een functie als magazijnier of operator. De afgelopen jaren was hij actief in het buitenland en zijn vrouw heeft hem gesteund en is hem gevolgd.  Maar vanaf nu staat de loopbaan van zijn vrouw voorop en zoekt hij iets anders, zodat hij meer huishoudelijke taken kan doen. Mooi verhaal toch?”

Isabelle: “Meer inzetten op representatie in populaire media is volgens mij één van de manieren om stappen vooruit te zetten. Daarom zijn initiatieven zoals de Techniekacademie of de Maker Faire zo belangrijk. YouTube is het kanaal bij uitstek om dit te bevorderen. Neem nu bijvoorbeeld de dochter van Henk Rijckaert. Die komt regelmatig voor in zijn 'Koterij'-filmpjes en laat zo op haar beurt leeftijdsgenoten kennismaken met de wondere wereld van techniek en bouwen. En er zijn tegenwoordig ook vrouwelijke 'makers' met een enorm populair kanaal. Zoals Simone Giertz met meer dan 2,5 miljoen abonnees. En zonder het misschien te beseffen, zijn zij diegenen die voor een omwenteling kunnen zorgen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Want vrouwen hebben wel degelijk hun plaats in een technische omgeving. Laat dat voor eens en voor altijd duidelijk zijn.

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95