Terug naar overzicht

5 Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Proficiat, je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te gaan. Dat wilt zeggen dat je een sterke eerste indruk hebt nagelaten. Zo’n gesprek brengt altijd wat stress met zich mee. Dat is volstrekt normaal en niet ongezond, stress helpt je immers focussen. Een nieuwe job heeft nu eenmaal een grote impact op de rest van je leven. Niet enkel jij wilt op dat moment je beste beentje voorzetten, maar ook je gesprekspartner zal alles uit de kast halen om je te overtuigen. Een sollicitatiegesprek is dus allesbehalve eenrichtingsverkeer. Wees je daar alvast goed bewust van. Houd daar bovenop nog eens de volgende 5 tips in het achterhoofd en je bent er volledig klaar voor.

Tip 1: Leg jezelf geen onnodige extra druk op

Een sollicitatiegesprek is eigenlijk niet meer dan een eerste kennismaking. Jij solliciteert bij hen, maar vergeet zeker niet dat zij ook bij jou solliciteren. In de huidige krappe arbeidsmarkt zijn talenten zoals jij gegeerd goed. Tijdens het gesprek komen idealiter heel wat raakvlakken aan bod, maar evengoed botst het ook hier en daar. En laat dat nu net de insteek zijn: via een eerste verkennend gesprek aanvoelen of er een langdurige match in zit. Zowel langs de kant van het bedrijf als langs jouw kant.

Welk gevoel houd jij over aan het gesprek? Zie jij jezelf daar werken? Ga je gelukkig worden van deze job, nu en binnen pakweg 5 jaar? Is de organisatie een omgeving waar jij je thuis kan voelen? Stel jezelf die vragen en laat je gevoel spreken.

Tip 2: Blijf eerlijk, positief en vooral: blijf jezelf

Uiteraard wil je de allerbeste versie van jezelf tonen. Zet je kwaliteiten en talenten zeker in de verf, maar nog belangrijker is dat je op elk moment eerlijk blijft communiceren. Hang niet plots een volledig ander beeld van jezelf op enkel om als de ideale kandidaat naar voren geschoven te worden. Dat houdt niemand vol en vraagt op lange termijn heel veel energie met soms zelfs een mogelijke burn-out tot gevolg.

Blijf zo trouw mogelijk aan jezelf en toon op een enthousiaste manier wie je écht bent. Dat is ook wat je verwacht van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Je vertrouwt erop dat je een eerlijk beeld krijgt van de organisatie en de manier van werken zodat je achteraf de juiste afweging kan maken. Het is enkel zo dat beide partijen kunnen inschatten of er al dan niet een perfecte match in de maak is.

Tip 3: Lees de vacature grondig door en koppel terug naar jezelf

Er staat heel wat info in een vacaturetekst. Werkgevers verwachten steeds meer van hun medewerkers en de lijst met functievereisten wordt almaar langer. Laat dat je vooral niet afschrikken. Skills zijn lang niet alles. Het zijn vaak jouw talenten, intrinsieke waarden en je bereidwilligheid om nieuwe dingen aan te leren die uiteindelijk de doorslag geven.

Staar je dus niet blind op die lange lijst met functievereisten en aarzel zeker niet om de bal terug te kaatsen. Geef aan waar jouw ambities liggen, waar je meer op wilt inzetten in je nieuwe functie en kijk of je die ambities terugvindt in het bedrijf waarvoor je solliciteert. Zo weten beide partijen van meet af aan waar ze aan toe zijn en zijn de verwachtingen van iedereen ook meteen duidelijk. Bovendien komt niemand zo voor verrassingen te staan en neemt de kans op een langetermijnsamenwerking aanzienlijk toe.

Daarnaast is het altijd een goed idee om zoveel mogelijk info uit de vacaturetekst te halen waarin je jezelf kan terugvinden. Zoek de raakvlakken tussen jou en het bedrijf en leg daar de focus op. Zo ben je zeker dat al je sterktes even aan bod zijn gekomen.

Tip 4: Denk vooraf na over mogelijke vragen

Een volledig gesprek tot in de puntjes voorbereiden? Onmogelijk! Toch kan je ook hier wat spanning wegnemen door vooraf na te denken over welke vragen er gesteld kunnen worden. De kans dat de vragen “Waarom ben je de meest geschikte kandidaat voor deze job?” en “Wat trekt je aan in dit bedrijf?” de revue zullen passeren, is bijzonder groot. Door vooraf voldoende research te doen – door de vacature grondig door te nemen en de website eens onder de loep te nemen – sta je op het moment dat de vraag gesteld wordt alvast niet met je mond vol tanden.

“Heb je nog vragen?” is ook een veelvoorkomende vraag op het einde van het gesprek. Bereid dit zeker voor, het toont niet enkel je betrokkenheid en interesse, maar ze kunnen jou ook helpen om een nog duidelijker beeld te krijgen van het bedrijf. En dat kan op zijn beurt weer handig van pas komen bij de afweging van je uiteindelijke keuze. Die ene cruciale vraag op het einde van je gesprek zou zomaar eens doorslaggevend kunnen zijn. Enkele voorbeelden om je op weg te helpen:

“Hoeveel kandidaten zijn er nog in de running?”

“Kan ik eens een dag komen proeven van de job?”

“Wat zijn de volgende stappen in het rekruteringsproces?”

Tip 5: Bereid je de dag voordien al goed voor

Zorg ervoor dat je de dag van het gesprek voor zo weinig mogelijk verrassingen komt te staan. Een goede voorbereiding kan daarbij helpen. Check vooraf de route en reken zeker wat extra marge in. Want te laat komen op je eerste ontmoeting valt écht af te raden, neem dat maar van ons aan. Doe wat research naar de dresscode van het bedrijf door een kijkje te nemen op de verschillende socialmediakanalen. Zo vermijd je dat je overdressed of underdressed bent op de dag van je gesprek. Draag zeker wel kleren waar je je comfortabel in voelt en volledig jezelf in kan zijn.

Het is ook altijd een goed idee om jezelf nog eens op Google op te zoeken, kwestie van niet voor verrassingen te komen te staan. Ook je cv nog eens grondig doornemen, is een goed idee. Maak er een erezaak van om fris en uitgerust voor de dag te komen op je gesprek.

O ja, en vergeet zeker niet rustig in en uit te ademen. Dan komt alles altijd goed. Veel succes!

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95