Terug naar overzicht

Waarom en hoe checkt een rekruteerder referenties?

Het waarom

Het nagaan van een referentie heeft verschillende redenen.

In eerste instantie controleert de rekruteerder op deze manier de werkervaringen op het cv van de kandidaat. Kloppen de gewerkte periodes of is het cv opgepoetst om een betere indruk na te laten? Daarnaast leert de referentiecheck ons veel over de persoonlijkheid van een kandidaat. Is hij/zij een stipte medewerker of kwam hij/zij regelmatig te laat? Hoe verliep de omgang met de collega’s: collegiaal, vriendschappelijk of waren er vaak spanningen? Was hij/zij bereid om bij te springen waar nodig en desnoods wat langer op het werk te blijven?

Ook geeft een referentiecheck de rekruteerder informatie over het geleverde werk van de sollicitant. Deed hij of zij het gevraagde werk? Was het kwalitatief of eerder slordig? Acht de contactpersoon de sollicitant in staat dit werk nog te doen of ziet deze de kandidaat beter passen in een andere functie?

Ten slotte geeft de referentiecheck meer duidelijkheid over de reden tot stopzetting of ontslag. Gaf de sollicitant zelf aan te willen stoppen? Wat was de reden tot ontslag? Soms verbloemen kandidaten de reden door te stellen dat er “in samenspraak uiteen is gaan”. Of zou het om een tijdelijke opdracht gaan, terwijl dit in werkelijkheid niet altijd zo is. De referentiecheck geeft de mogelijkheid om beide standpunten van het verhaal te leren kennen.

De impact

De informatie die een rekruteerder op deze manier krijgt, heeft uiteraard een impact op de sollicitatie van de kandidaat. De reden hiervoor is namelijk de gedachte dat het gedrag en het geleverde werk van een kandidaat op zijn vorig werk, ook het gedrag en het geleverde werk bij zijn/haar nieuwe werkgever zal zijn. Een sollicitant die vroeger steevast te laat kwam, zal waarschijnlijk bij de nieuwe werkgever ook regelmatig te laat komen. Iemand die op zijn vorige job heel goed samenwerkte met de collega’s, zal bij een nieuwe firma ook snel ingewerkt zijn. Een kandidaat met veel werkervaringen waar hij zelf altijd vertrok, heeft een grotere kans om ook op zijn/haar nieuwe job te stoppen. Iemand die suggesties deed en verbeteringen probeerde aan te reiken bij een vorige werkgever, zal waarschijnlijk ook meedenken waar er verbetering mogelijk is op de nieuwe werkplek. Enzovoort...

Vraagtekens

Ondanks het belang van een referentie, moeten we toch twee kritische vraagtekens plaatsen bij de validiteit ervan. Ten eerste kan een kandidaat met een minder goede referentie uit het verleden zich herpakt hebben. Of kan een sollicitant met een goede referentie vroeger, nu minder goed presteren. Ten tweede komt een referentie altijd van een persoon. De objectiviteit hiervan is zeer moeilijk na te gaan. Wie weet klikte het helemaal niet tussen de sollicitant en de persoon die de referentie geeft. Er kunnen steeds persoonlijke kwesties meespelen in de weergave van de referentie, maar misschien ook een vorm van rancune wanneer de kandidaat zelf ontslag heeft genomen. Deze zaken zijn voor een rekruteerder vaak heel moeilijk te achterhalen. Het blijft dan ook onderdeel van de job om al dan niet rekening te houden met de referentie en zelf een inschatting te vormen over de kandidaat.

Als kandidaat

Belangrijk als sollicitant is om enkel referenties op je cv te plaatsen waarvoor je goedkeuring hebt gevraagd aan de desbetreffende persoon. Ben je op een goede manier uit elkaar gegaan, dan is er geen enkel probleem om te vragen aan de HR-verantwoordelijke, de CEO of je directe leidinggevende of je hen mag vermelden als referentie. In vele gevallen zullen ze dit zelfs met plezier doen. Schat zelf ook in welke referentie er ligt te wachten bij je vorige werkgevers. Twijfel je, dan is het niet aan te raden deze toch zelf op te nemen.

Een afsluitende tip: vermeld steeds de naam en de contactgegevens van je contactpersoon, zodat de rekruteerder of je potentiële nieuwe werkgever makkelijk rechtstreeks contact kunnen opnemen. Als je gewoon de naam van een bedrijf vermeldt, weet je niet bij wie ze terecht zullen komen en gaat je goede referentie evengoed de mist in…

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95