Terug naar overzicht

Web Summit 2019: 3 nieuwe trends voor rekrutering

Begin november trokken we samen met 6 studenten naar de Web Summit in Lissabon, het grootste technologie event ter wereld. We gingen er op zoek naar wat de digitale toekomst voor rekrutering in petto heeft en delen graag onze top 3 van meest indrukwekkende technologische trends! 

Stilstaan is achteruitgaan

Stilstaan is achteruitgaan. En dat is zeker het geval bij technologie. Alles verandert zo snel, dat je als bedrijf wel moet vooruitkijken en openstaan voor nieuwe ideeën, wil je de boot niet missen. Je hoeft daarvoor zelfs geen IT-bedrijf of hippe start-up te zijn. Ook op het vlak van rekrutering beweegt er heel wat. Als rekruteringspartner houden we steeds de vinger aan de pols en volgen we de laatste trends op de voet.

Zo trokken we onlangs, naar jaarlijkse gewoonte, op missie naar de Web Summit in Lissabon. Met in ons spoor 6 studenten die in september, samen met meer dan 150 anderen, hun kans waagden om enkele felbegeerde duotickets te winnen. Een vierdaags toegangsticket tot de beurs, inclusief vluchten en hotelovernachting in Lissabon: een tot de verbeelding sprekende prijs die duidelijk in de smaak viel. De winnaars konden dan ook amper wachten om te vertrekken op missie naar de plek waar de toekomst geschreven wordt…

Studenten aan het woord

De jongeren van vandaag zijn de medewerkers en bedrijfsleiders van morgen. Wat vonden zij ervan? Hoe staan zij tegenover digitalisering? Wat bleef hen het meeste bij na hun bezoek aan de Web Summit? We laten hen graag aan het woord!

“Het was een fantastische ervaring. Een evenement van zo’n omvang, dat had ik nog nooit gezien. Zoveel sprekers, zoveel topics … Als ik één nadeel mag noemen: onmogelijk om alles te zien!”
Yorben Van Dyck, student Toegepaste Informatica aan Howest

“Inspirerend en onvergetelijk. In 4 dagen tijd kwam ik in aanraking met meer innovatieve technologie dan in een heel schooljaar. Vooral de Sophia robot, de meest geavanceerde menselijke robot, was ongelooflijk indrukwekkend. Ook het inspirerende verhaal van talloze start-ups blijft me bij. Blijf doorzetten en geloven in jezelf, dan komt ooit de dag waarop je het gaat maken.”
Mirushe Xhaferi, studente Digital Design and Development aan Howest

“De Web Summit heeft me doen beseffen dat de toekomst dichter is dan we denken. Vooral AI zal de komende jaren een grote impact hebben. Het is dan ook een must om bij te blijven en zelfs te proberen om de anderen voor te zijn. Om je te onderscheiden is het niet voldoende om de rest te volgen. Stel jezelf in vraag en kijk vooruit.”
Yorgo De Pauw, student Software Systems Engineer aan Howest

Onze top 3 

Robots, AI, big data … Boeiend, maar wat komt er nu concreet op ons af? De Web Summit bevestigde het nog maar eens: de technologie staat vandaag veel verder dan we denken. Het klassieke rekruteren zal de komende jaren zwaar onder druk komen te staan, omdat mens en technologie nog intensiever zullen moeten samen werken. De boodschap voor bedrijven is dan ook om in hun HR-aanpak meer dan ooit de meerwaarde te blijven zoeken en zich zo te onderscheiden op de markt. We delen graag onze top 3 van meest indrukwekkende technologische trends, die de komende jaren een grote impact zullen hebben op HR en rekrutering.

  1. Videorekrutering

Solliciteren via video wordt al langer ingezet voor vacatures waar overtuigingskracht en sociaal contact belangrijk zijn. Maar wat als het geen eenrichtingsverkeer blijft? Wat als bedrijf en kandidaat in de eerste fase van het rekruteringsproces met elkaar communiceren via videoboodschappen?

  1. Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Steeds meer nieuwe technologieën in HR zetten in op gezichtsherkenning. Op basis van de gezichtsuitdrukking van een kandidaat krijg je een idee van zijn/haar persoonlijkheid en wordt er gekeken of de kandidaat matcht met je bedrijf.

  1. Voice robots en chatbots

Voor velen ligt de toekomst van rekrutering in het gebruik van voice robots, die een deel van het rekruteringsproces overnemen of ingezet worden als extra controle. De prescreening wordt zo volledig geautomatiseerd, waardoor kandidaten op een objectieve en onbevooroordeelde manier beoordeeld worden. Ook chatbots verschijnen steeds meer op websites of communicatiekanalen zoals WhatsApp en Messenger. Dankzij deze nieuwe technologieën kan een groot stuk van het rekruteringsproces geautomatiseerd worden, waardoor er meer tijd is voor een waardevol menselijk contact op een later tijdstip.

De toekomst?

Uiteraard blijven we ook na de Web Summit nieuwe ideeën en inzichten verzamelen, zodat we u kunnen blijven inspireren en helpen bij de zoektocht naar talent. Zodat we samen klaar zijn voor de toekomst van rekrutering!

Bekijk hieronder ons bezoek aan de Web Summit door de ogen van de meegereisde student Yorgo De Pauw (frooz): 

 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95