Terug naar overzicht

Extra uren voor jobstudenten dankzij corona

Verdien jij graag een centje bij als jobstudent? Gelijk heb je! Heel wat bedrijven zijn immers op zoek naar jongeren die bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en bij te leren. Bovendien doe je zo heel wat ervaring op die later, op je echte job, van pas kan komen. Wist je trouwens dat je, omwille van de coronacrisis, in 2020 extra uren kan werken tegen een verminderde sociale bijdrage? We vertellen je er alles over!

Een vakantiejob is de ideale manier om een centje bij te verdienen. Daarnaast is het de uitgelezen kans om te proeven van het leven op de arbeidsmarkt. Dat bevestigde ook Rob in onze blog “Waarom het loont om te kiezen voor een relevantie vakantiejob”. En dat hoeft niet uitsluitend tijdens de schoolvakanties te zijn. Ook de voorbije weken gingen heel wat studenten aan de slag in bedrijven, om zo de tijd die was vrijgekomen door het wegvallen van de lessen, nuttig te besteden. En ondertussen wat extra budget bijeen te sparen. Altijd goed meegenomen. Maar hoeveel mag je eigenlijk werken als student? En hoe zit het voor 2020?

Wat zegt de wet?

De wet bepaalt dat studenten jaarlijks 475 uur mogen werken tegen een verminderde sociale bijdrage. Die zogenoemde solidariteitsbijdrage is zowel interessant voor de student als voor de werkgever. Wil je meer werken? Dat kan, maar dan ga je vanaf het 476ste uur over naar het gewone werknemersstatuut, met de daarbij horende sociale zekerheid. Jij en je werkgever betalen dan dus hogere sociale bijdragen en je houdt minder nettoloon over.

Extra werken in 2020

Was je het beu om tijdens de coronaquarantaine thuis te zitten en heb je van de vrijgekomen tijd gebruik gemaakt om wat bij te verdienen? Dan hebben we goed nieuws. De ministerraad besliste dat de uren, die je als student werkt tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020, niet meetellen voor die 475 uur. Dat betekent dus dat je in 2020 meer dan de oorspronkelijke 475 uur zal kunnen werken tegen een verminderde sociale bijdrage. Dat is pas goed nieuws!

Hoe je kan weten hoeveel uur je al gewerkt hebt? Je kan op elk moment je persoonlijke teller checken op Student@work van de RSZ. 

Aan het werk!

Studeer je binnenkort af en wil je je cv aanvullen met relevante ervaring? Of wil je wat bijverdienen om volgend jaar de reis te doen waar je altijd al van droomde? En ben je nog op zoek naar een vakantiejob in jouw buurt? Laat het ons weten! Heel wat van onze bedrijven bieden tal van mogelijkheden voor jobstudenten. Samen vinden we zeker de job die bij jou past!

Ik wil een vakantiejob! 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95