Terug naar overzicht

5 tips voor een goede werk-privé balans

Tijdens de zomermaanden laste je even een pauze in, om tijd door te brengen met je gezin, familie of vrienden. Misschien trok je er zelfs op uit om nieuwe streken te ontdekken, in eigen land of daarbuiten. Voor velen is vakantie dan ook hét moment bij uitstek om na te denken over wat echt belangrijk is, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Daarbovenop deed de voorbije periode ons nog meer stilstaan bij het combineren van werk en privé.

Met deze vijf praktische tips neem je je werk niet mee naar huis. Zodat je gelukkiger bent op je job én thuis.

1. Digitale grenzen

Je gsm speelt een belangrijke rol in het vervagen van de grens tussen werk en privé. Tijdens het werk word je gestoord door privéberichten en thuis word je gestoord door berichten die met het werk te maken hebben.

Ben je op het werk? Leg je gsm uit het zicht, zodat je niet voortdurend wordt afgeleid door binnenkomende meldingen. Meer focus zorgt voor ruimte in je hoofd. Je bent productiever en efficiënter.

Ben je thuis? Beperk dan je gsm-gebruik. Las “gsm-vrije” uren in, bijvoorbeeld tussen 17u en 19u of zet meldingen gedurende een bepaalde tijd uit.

2. Neem eens een snipperdag

Je hoeft niet altijd drie weken vakantie te nemen om er even uit te zijn. Ook een snipperdagje kan wonderen doen. Op voorwaarde dat je die dag niet met het werk bezig bent, natuurlijk …

Duid één collega aan die tijdens je vrije dag de dringendste zaken opvolgt en alles centraliseert. Zo ben je niet geneigd om toch snel je mailbox te checken en heb je bij je terugkeer genoeg aan één aanspreekpunt om meteen weer mee te zijn.

3. Eat the frog

Je kent ze wel. Die to-do’s waar je tegenop ziet, waardoor je ze maar blijft uitstellen. Een vervelend telefoontje, een lastig dossier … Te pas en te onpas flitsen ze door je hoofd, ook wanneer je na een lange werkdag ’s avonds in je bed ligt. De oplossing? Eat the frog!

Een kikker? Inderdaad. Je kikker is je belangrijkste taak voor die dag. Begin ermee en je gaat sowieso met een voldaan gevoel naar huis. De rest van de dag wordt een makkie. Dankzij deze handige truc geef je voortaan voorrang aan zaken die echt belangrijk zijn, in plaats van je bezig te houden met kleinere, makkelijkere taken.

4. Sporten is gezond

Sporten is goed voor je lichaam, dat wisten we al. Maar dat je er ook mentaal van opkikkert, dat wordt vaak vergeten.

Tijdens het sporten maak je je hoofd leeg. Ga met de fiets van het werk naar huis of blaas na een drukke werkdag even stoom af in de fitness. Het is de ideale manier om mentaal je werkdag af te sluiten en het werk niet mee te nemen naar huis.

5. Kies voor de job die helemaal klopt

Stel je tot slot de vraag of jouw job nog steeds de job is die helemaal klopt. Jij evolueert, je job en het bedrijf waarin je werkt ook. Als je doet wat je graag doet, dan geeft je dat zoveel voldoening dat frustraties geen kans krijgen. Je gaat met evenveel goesting naar het werk als terug naar huis. En je haalt het beste uit beide werelden.

Heb je na je verlof het gevoel dat je een andere richting uit wil? Misschien is het tijd om een gesprek aan te vragen met je leidinggevende en duidelijk aan te geven wat je verwachtingen zijn naar de toekomst.

Was het gesprek met je leidinggevende niet wat je ervan had verwacht? Kom dan langs in een van onze kantoren of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via Skype. Samen gaan we voor jou op zoek naar de job die helemaal klopt!

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95