Terug naar overzicht

De 5 hr-trends voor 2021

“Never waste a good crisis”, wordt wel eens gezegd. Met andere woorden, elke crisis biedt kansen. Het is gewoon een kwestie van ze te grijpen. Is dat wel zo? 2020 was een jaar als geen ander. Een bijzonder jaar, dat onze wereld bij momenten volledig op zijn kop zette. Dat trends die al langer leefden, in een stroomversnelling heeft gebracht. Zelfs de term “het nieuwe normaal” viel meer dan eens… Welke impact heeft het voorbije jaar op onze manier van werken, op onze rol als leider en hoe we omgaan met onze medewerkers? Wij gingen voor jou op zoek naar de 5 hr-trends die je in 2021 absoluut in de gaten moet houden.

1. Het toenemend belang van bedrijfscultuur

Als het voorbije jaar ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat verbinding cruciaal is. Verbinding met familie, vrienden, collega’s, je job… Hoe je als bedrijf de verbinding met je mensen versterkt? Met een waardegedreven bedrijfscultuur die medewerkers ervan overtuigt dat ze met hun werk bijdragen tot een hoger doel. Dat hun job zoveel meer is dan een job. Een hele uitdaging in tijden waar thuiswerk en digitaal contact de norm zijn.

Bouwen aan een bedrijfscultuur in lijn met je waarden is dus ook in 2021 de sleutel tot een sterk hr-beleid, zowel naar huidige als toekomstige medewerkers. Tijdens een studie in 2020, waarbij we ruim 300 Vlaamse ingenieurs ondervraagden, gaf liefst 79% aan dat een klik met de visie en waarden een voorwaarde is om voor een bedrijf te kiezen. En dat cijfer zal in 2021 alleen maar stijgen.

2. Aandacht voor persoonlijke groei

De aandacht voor de gezondheid van medewerkers was nog nooit zo groot. Naast het fysieke aspect, zoals ontsmetten, afstand houden en veilig werken, is het van absoluut belang om te blijven inzetten op de mentale gezondheid. Persoonlijke groei en opleidingsmogelijkheden blijven een belangrijke factor in de zoektocht naar een job. In onze studie bij ingenieurs was voor 66% de afwezigheid van opleidingsmogelijkheden zelfs een reden om niet voor een job te kiezen. Zeker gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt, waarbij technisch talent zeer waardevol blijft, is het een gemiste kans om mensen niet de kans te geven hun vaardigheden aan te scherpen.

Bovendien is het aanbieden van opleidingen, in tijden waarin we des te voorzichtiger omspringen met de beschikbare budgetten, de ideale manier om aan loonoptimalisatie te doen.

3. Inzetten op interne mobiliteit

Wil je getalenteerde medewerkers aan boord houden en zo bouwen aan een stabiel team, dan blijft interne mobiliteit een must. Mensen evolueren en willen kunnen bouwen aan een carrière binnen het bedrijf waar ze werken. Voelen ze zich verbonden, dan blijven ze hun werkgever trouw, op voorwaarde dat het hun carrière niet in het gedrang brengt. Een trend die door de coronacrisis alleen maar versterkt is. Ondersteun je medewerkers in hun carrière en geef ze het vertrouwen dat er mogelijkheden zijn, zowel naar jobinhoud als verantwoordelijkheid. Doe je dat niet, dan vertrekken ze vroeg of laat. Of blijven ze en zijn ze niet gelukkig.

4. Digitalisering zet door

In 2020 gingen we massaal digitaal: video-overleg, chatbots, virtueel solliciteren, e-commerce … De digitalisering in bedrijven kwam in een stroomversnelling terecht. Een proces dat ons plots is overkomen en waar we in 2021 wel structureel mee aan de slag kunnen. Door onze hr-processen kritisch te bekijken en ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen toekomstige veranderingen. Een strategische oefening die we ook bij vind! deden.

We leven in een snel veranderende wereld. Er worden nieuwe eisen gesteld aan onze hr-processen, aan onze manier van leidinggeven en de bijhorende stijl van communiceren. De drempel naar digitalisering is plots veel lager. De uitdaging is dan ook om onderweg het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen.

5. Hard skills vs soft skills

Zeker in technische bedrijven zijn hard skills vaak doorslaggevend. Een medewerker moet nu eenmaal over bepaalde vaardigheden beschikken om een bepaalde job te kunnen uitvoeren. Toch mogen we het belang van soft skills op de werkvloer niet onderschatten. Hoe iemand communiceert, zich organiseert, omgaat met veranderingen, enz. is vaak bepalend voor de stabiliteit en de sfeer binnen een team. Ook bij de rekrutering van nieuwe medewerkers worden ze steeds belangrijker. Ongeacht de afdeling waar iemand werkt, de functie die iemand heeft of het niveau, investeren in soft skills blijft een absolute must in 2021.

Wij wensen je een 2021 vol werkgeluk voor jou en je omgeving! 

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95