Terug naar overzicht

Waarom interne mobiliteit in je bedrijf een must is

Je hebt heel wat tijd én geld geïnvesteerd om de juiste mensen aan te trekken voor je organisatie. Dan is het soms even slikken wanneer ze beslissen om te vertrekken. Vooral omdat er misschien andere opties zijn: een nieuwe functie, een aangepast takenpakket, een andere afdeling … En als je dan toch op zoek moet gaan naar een vervanger, heb je al eens overwogen om dat eerst binnen je eigen muren te doen? Want wie weet loopt de ideale kandidaat al rond in jouw bedrijf. Door in te zetten op interne mobiliteit geef je je medewerkers de kans op een nieuwe uitdaging zonder van werkgever te veranderen. En maak je bovendien werk van een duurzaam hr-beleid.

We haalden het al aan in onze blog “De 5 hr-trends voor 2021” en het blijft brandend actueel. Interne mobiliteit is een must als je getalenteerde medewerkers aan boord wil houden en wil bouwen aan een stabiel team.

Mensen evolueren, net als hun job en het bedrijf waarin ze werken. Toch kiezen ze er steeds vaker voor om te bouwen aan een carrière bij dezelfde werkgever. Een trend die de coronacrisis alleen maar versterkt heeft. Voelt een medewerker zich verbonden, dan blijft hij zijn werkgever trouw, op voorwaarde dat het zijn carrière niet in het gedrang brengt.

Hoe jij hier als werkgever op kunt inspelen? Ondersteun je medewerkers in hun ambities en geef ze het vertrouwen dat er mogelijkheden zijn, zowel naar jobinhoud als verantwoordelijkheid. Doe je dat niet, dan vertrekken ze vroeg of laat. Of blijven ze en zijn ze niet gelukkig. En dat is nefast voor je werkgeversmerk.

Voordelen voor bedrijf én medewerker

Interne mobiliteit biedt heel wat voordelen:

En ook medewerkers hebben er baat bij: ze krijgen de kans om nieuwe competenties aan te leren en te groeien, zowel persoonlijk als in hun job. Want een nieuw takenpakket, meer verantwoordelijkheid of een compleet nieuwe functie kan voor een frisse wind zorgen in je carrière, zonder dat je daarom helemaal opnieuw moet beginnen. Een win-win dus…

De eerste stap: praat erover

Zit ik wel nog op mijn plaats? Hoe lang wil ik dit nog blijven doen? Is het gras niet groener aan de overkant? Af en toe steekt twijfel de kop op. En op zich is daar helemaal niets mis mee. Regelmatig stilstaan bij je job zorgt voor nieuwe inzichten en geeft je handvatten om mee aan de slag te gaan. Wel is het als leidinggevende erg belangrijk om hier oog voor te hebben en er tijdig op in te spelen. Als je weet waarom een medewerker wil vertrekken, kan je proactief ingrijpen en samen de mogelijkheden bekijken. Je hoeft daarom niet te wachten tot die ontslagbrief op je bureau belandt …

Hoe je dat concreet aanpakt? Praat erover! Het samenwerkingsgesprek, bijvoorbeeld, is de ideale gelegenheid om te polsen naar de ambities en plannen van je medewerkers. Merk je dat iemand nood heeft aan uitdaging of verandering? Stel samen een opleidingsplan op en bespreek hoe je iemands talenten optimaal kunt inzetten.

Wil jij graag nog meer tips ontvangen? Download ons gratis e-boek boordevol HR-tips hier.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95