Terug naar overzicht

Hoe voorkom je dat medewerkers na hun verlof vertrekken?

Vakantie inspireert. Het doet je nadenken over wat voorbij is en wat nog moet komen. Elk jaar opnieuw merken we dat heel wat mensen uit verlof terugkeren met vragen en twijfels over hun job. Zit ik wel nog op mijn plaats? Hoe lang wil ik dit nog blijven doen? Is het gras niet groener aan de overkant? Op zich is daar helemaal niets mis mee. Mensen evolueren, net als hun job en het bedrijf waarin ze werken. Regelmatig stilstaan bij je job zorgt voor nieuwe inzichten en geeft je handvatten om mee aan de slag te gaan. Als leidinggevende is het dan ook erg belangrijk om hier oog voor te hebben en er tijdig op in te spelen.

Als leidinggevende weten wat er precies voor zorgt dat mensen van job veranderen, is alvast een eerste stap. Je merkt de signalen bij je eigen medewerkers sneller op, waardoor je proactief kan ingrijpen. Zodat ze met goesting naar het werk blijven gaan. Bovendien leert het je heel wat over de sollicitanten die bij jou over de vloer komen en kan je zo beter inspelen op de instroom aan nieuwe kandidaten.

Wij zetten voor jou de vijf belangrijkste redenen waarom mensen van job veranderen op een rij:

1. Nood aan uitdaging 

Tijdens hun carrière doen medewerkers ervaring op en ontwikkelen ze – al dan niet bewust – bepaalde vaardigheden, waardoor ze letterlijk hun job ontgroeien. Het takenpakket, dat bij opstart werd vastgelegd, matcht na verloop van tijd niet meer met hun talenten. Waardoor ze op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen.

Maak tijd vrij om te luisteren en hou de vinger aan de pols. Door bijvoorbeeld (half)jaarlijks een samenwerkingsgesprek in te plannen. Je geeft je medewerkers de ruimte om aan te geven wat hun ambities zijn, waar ze tegenaan lopen en welke talenten ze verder willen ontplooien, waardoor ze blijvend uitgedaagd worden in hun job. Giet de concrete acties in een opleidingsplan.

2. Conflict met collega of leidinggevende

Hoe je het ook draait of keert, een goede sfeer op het werk is cruciaal. Je brengt dagelijks heel wat uren door met je collega’s, vaak meer dan met je eigen vrienden en familie. Conflicten en frustraties zijn dan ook eigen aan het werken in team. Alles hangt af van de manier waarop je ermee omgaat.

Conflicten lijken de sfeer op het eerste zicht behoorlijk te bederven. Toch kunnen ze teamleden ook dichter bij elkaar brengen. Door het gesprek aan te gaan en frustraties openlijk uit te spreken, ga je er op een constructieve manier mee om. Creëer binnen elk team een vast overlegmoment en duid een vertrouwenspersoon aan bij wie medewerkers terechtkunnen.

3. Werk-privé balans

Tijdens de corona-lockdown werkten heel wat mensen thuis. Nog meer dan anders was het een ware uitdaging om werk en privé gescheiden te houden. En dat heeft mensen aan het denken gezet. Hoe zorg je ervoor dat je je werk niet meeneemt naar huis en omgekeerd? Kan je genoeg voldoening halen uit je job, zonder in te boeten aan persoonlijke vrijheid? En wat met thuiswerk?

Woon-werkverkeer blijft een belangrijke factor in de zoektocht naar werk. Zeker na een periode waarin thuiswerken voor velen de standaard was, staan mensen meer stil bij de kilometers die ze dagelijks afleggen van en naar het werk. Mensen zijn wel degelijk bereid om zich te verplaatsen. Hoe kort ook, de fysieke verplaatsing van thuis naar het werk zorgt voor een mentale grens tussen werk en privé. Toch is een beperkte woon-werkafstand een doorslaggevende factor om op een job te blijven. Een troef voor bedrijven met een sterke lokale verankering. Investeer in naamsbekendheid in jouw regio, bijvoorbeeld via lokale jobbeurzen of door je aanwezigheid op plaatselijke initiatieven. Komt een sollicitant op gesprek, maak dan meteen duidelijke afspraken over de beschikbaarheid buiten de werkuren en thuiswerk.

4. Geloof in het bedrijf is weg

Vaak merken we dat medewerkers zich niet meer herkennen in de bedrijfswaarden en daardoor de knoop doorhakken om te vertrekken. Jammer, want vaak is het voor hen niet duidelijk waarvoor het bedrijf precies staat. Je eigen medewerkers zijn nochtans je belangrijkste ambassadeurs.

Bouw aan een sterk werkgeversmerk en een duidelijke bedrijfscultuur. Aan de hand van een jaarthema bijvoorbeeld, een gemeenschappelijk doel dat inspirerend werkt en ervoor zorgt dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Bovendien bind je zo niet alleen je huidige medewerkers aan je bedrijf, je overtuigt ook potentiële kandidaten om voor jou te kiezen.

5. Geen loon naar werken

Werken geeft voldoening en draagt bij tot je persoonlijke ontwikkeling. Toch blijft de basisvoorwaarde dat je loon krijgt naar werken. Naast werken om te leven, werken we vooral om onze dromen te kunnen realiseren. Is het evenwicht zoek, dan is de stap om van job te veranderen soms snel gezet.

Naast het nettobedrag dat elke maand op iemands bankrekening verschijnt, zijn er heel wat andere zaken die meespelen: erkenning, collegialiteit, werkomgeving, opleidingen en de mogelijkheden binnen het bedrijf om te groeien in je job zijn minstens even belangrijk. Toch is het belangrijk om ook het thema loon niet uit de weg te gaan. Vroeg of laat komt het ter sprake. Open communiceren is hier alvast de gouden tip.

Wat kan je doen? 

De conclusie is duidelijk: ga op tijd het gesprek aan. Zo hou je de vinger aan de pols en krijg je de kans om in te grijpen, voor mensen beslissen om effectief te vertrekken. Bij vind! doen we dit aan de hand van een zogenoemd ‘samenwerkingsgesprek’.
Wil je in de toekomst sneller problemen of frustraties detecteren? In onze volgende blog vertellen we je meer over hoe je een samenwerkingsgesprek precies aanpakt, inclusief template die je gratis kan downloaden. Of download nu al onze onboarding checklist voor een vlotte opstart van nieuwe medewerkers.

Meer tips rechtstreeks in jouw mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95