Terug naar overzicht

Wat is bedrijfscultuur?

Bedrijfscultuur is het geheel van ongeschreven regels en gewoontes, die bepalen of medewerkers zich goed voelen en hoe ze met elkaar omgaan. Het zit hem vaak in kleine dingen:

Vraag is waar die gewoontes precies vandaan komen. Wie bepaalt ze? En kan je ze als bedrijf sturen? Het antwoord op de laatste vraag is volmondig ‘ja’. De cultuur binnen een bedrijf wordt gevormd door zijn waarden. En die waarden zijn op hun beurt de verpersoonlijking van de missie en visie: waar staat je bedrijf voor, waarom doe je wat je doet en waar wil je het verschil maken.

De kracht van een duidelijke missie, visie en waarden

Naast objectieve factoren zoals loon, werkuren en jobinhoud is het voor medewerkers steeds belangrijker dat hun werk betekenisvol is. Medewerkers voelen zich meer betrokken als ze weten waarvoor ze iets doen. Ze hebben het gevoel dat ze met hun werk bijdragen tot een hoger doel en gaan dus net dat ietsje verder. Resultaat: blije gezichten én betere bedrijfsresultaten. Uit onze enquête bij ingenieurs, bijvoorbeeld, blijkt dat voor liefst 79% een klik met de visie en de waarden een voorwaarde is om voor een bedrijf te kiezen. De coronacrisis heeft dat alleen maar versterkt. Want als iedereen thuis van op zijn eigen eilandje werkt, wat verbindt hen dan nog? Wat zorgt ervoor dat ze gemotiveerd blijven om er samen voor te gaan? Inderdaad, een gemeenschappelijk doel: de visie van je bedrijf.

De waarden van je bedrijf zijn een manier om dat gemeenschappelijk doel te bereiken. Ze beschrijven hoe je je doelen verwezenlijkt. En daar is de bedrijfscultuur de concrete vertaling van.

Het ligt dan ook voor de hand dat bedrijfscultuur een cruciale rol speelt bij rekrutering. Ga je voor een stabiel team, dan is het belangrijk om aan te werven in functie van je bedrijfscultuur. Hoe je dat precies doet? Dat lees je in onze blog “Bedrijfscultuur en rekrutering: waarom het ene niet zonder het andere kan”.

Sluiten

Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten om voor jou de beste job in ICT, techniek of engineering te vinden. De job die helemaal klopt, want dat vinden wij niet meer dan normaal.

Sluiten

Solliciteer


Solliciteren op mijn bewaarde jobs

Wij helpen je verder

  • Jelle Deketele

    Matching Talent

  • Steve Goethals

    Matching Talent

Stel een vraag We zijn online! Bel ons 050 23 09 95